Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szpinakiem i boczkiem na bogato

Tarta ze szpinakiem i boczkiem na bogato

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1507

Dodano:

Odsłon: 16109

Miała być prosta tarta ze szpinakiem i boczkiem a wyszła tarta na bogato

Składniki

  • szpinak świeży 20 dag
  • szpinak mrożony 0,5 kg
  • czosnek 6 dużych ząbków
  • boczek wedzony 20 dag
  • cebula 3 duże szt
  • ser żółty 10 dag
  • jajka 6 szt
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • mąka przenna typu 1850 dwie szlanki
  • masło 15 dag
  • ser feta 1 opakowanie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie tarty ze szpinakiem i boczkiem zaczynamy od ciasta. Z mąki, dwóch żółtek, 10 dag masła i szczypty soli ugniatamy ciasto. Ugniatamy krótko, do momentu połączenia składników. Odkładamy do lodówki.

  2. Na patelni na oleju szklimy pokrojoną grubo cebulę razem z boczkiem pokrojonym w drobną kostkę. Zdejmujemy z ognia.

  3. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy poszatkowany czosnek. Podsmażamy żeby się zarumienił. Dodajemy rozmrożony szpinak. Jak się wymiesza z czosnkiem i podgrzeje dodajemy szpinak świeży. Gdy liście szpinaku "zwiędną" dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę z boczkiem. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Wszystko zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.

  4. Gdy szpinak ostygnie dodajemy zmiksowane 4 jajka z dwoma dodatkowymi białkami pozostałymi z ciasta. Całość mieszamy i dodajemy starty drobno ser żółty. Całość mieszamy. Na końcu dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i delikatnie mieszamy żeby nie uszkodzić kostek sera.

  5. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy do grubości ok 5 mm. Formę na tartę możemy wysmarować masłem i przekładamy do niej ciasto. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok 180 stopni i pieczemy kilka minut aż górna warstwa stwardnieje.

  6. Wyciągamy formę z piekarnika i wypełniamy przygotowanym farszem. wszystko wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Tartę można podawać na zimno lub na gorąco.

  7. Tarta ze szpinakiem i boczkiem na bogato najlepiej smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ale tarta ze szpinakiem i boczkiem jest też idealna na zimno oraz odgrzewana kolejnego dnia.

  8. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 marca 2014 Duży kciuk za przepis i zabieram do mojej książki!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszkacrow 16 stycznia 2014 przepyszna! zrobię, jak tylko kupię foremkę do tarty :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 16 stycznia 2014 Szynszylko, rewelka Ci wyszła, przepyszna !

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń