Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna tarta z pysznym farszem...
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 425
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 980
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 94
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 425
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 980
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 94
Składniki
Mąkę sypiemy na stolnicę. Robimy kopczyk i wgłębienie na jajko. Kroimy w plastry zimne masło i całość siekamy nożem.
Zagniatamy ciasto szybko by ciepło dłoni nie rozpoczęło procesu uwalniania glutenu. Odkładamy do lodówki kulkę ciasta na około 20 minut.
Siekamy drobno czosnek i wrzucamy go na rozgrzane kilka kropel oliwy lub roślinnego oleju. Gdy zacznie intensywnie pachnieć dodajemy na patelnię szpinak. Dusimy całość chwilę i dodajemy rozdrobniony w palcach ser pleśniowy i śmietanę. Doprawiamy całość pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dusimy całość kilka minut po rozpuszczeniu się kawałków sera.
Łososia kroimy w kostkę i opruszamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażamy kawałki z każdej strony na oliwie lub roślinnym oleju. Mięso łososia ma się jedynie zamknąć i zrumienić. 5 minut wystarczy dopiecze się już na cieście.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy wyjętym z lodówki ciastem. Nakłuwamy widelcem. Bardzo gęste nakłucia powodują, że nie trzeba dopiekać tej tarty z obciążeniem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza przez 12 minut.
Wyjętą tartę z piekarnika wypełniamy farszem ze szpinaku. Układamy na tym kawałki łososia, a na wierzch dajemy pokrojoną w plastry mozzarellę. Pieczemy ponownie około 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie będzie gotowa do podania.
Po inne przepisy na pyszny szpinak zapraszam na blog. Link pod wpisem :)