Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szpinakiem i serem

Tarta ze szpinakiem i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1502

Dodano:

Odsłon: 3016

Wypróbuj nasz przepis na wytrawną tartę ze szpinakiem i serem. Taka tarta nadaje się zarówno na podwieczorek jak i na lekką kolację. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu i zawsze można dodać coś od siebie. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Ciasto: 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki śmietany 12%
  • 100 gramów masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz: 450 gramów mrożonego szpinaku
  • 180 gramów sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego (np. Tolonis, Favita)
  • 1 duża cebula
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100 mililitrów śmietanki 30%
  • 150 gramów tartego sera gouda
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Mąkę, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy
    • Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie a po kilku minutach dodajemy żółtko i śmietanę
    • Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta, którą przekładamy do lodówki na 1 godzinę
    • W między czasie przygotowujemy farsz, cebule kroimy na drobna kostkę i podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru
    • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, podsmażamy razem z cebulą a następnie dodajemy mrożony szpinak i ciągle mieszamy do momentu rozmrożenia

  2. • Do całości dodajemy pokrojony w kostkę ser sałatkowo-kanapkowy i podsmażamy dwie trzy minuty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
    • W miseczce rozbijamy dwa jajka, dodajemy śmietankę i mieszamy
    • Ciasto wyjmujemy w lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy formę a następnie nakłuwamy widelcem
    • Same ciasto wstępnie pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st (termoobieg, środkowy ruszt)
    • Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy farsz, na wierzchu układamy połówki pomidorów koktajlowych i zalewamy mieszaniną jajek i śmietanki, całość posypujemy serem gouda
    • Tak przygotowaną tartę pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

klaudia11098 23 kwietnia Bardzo pyszna tarta! Przepis zostanie ze mną na dłużej ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 grudnia 2018 Super tarta :) Szpinak z takimi dodatkami jest pyszny, mniam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń