Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem najprostsze połączenia smaków wydają się najlepsze. Dowodem na to jest tarta ze szpinakiem i szynką na pysznym kruchym spodzie!
Wymiary formy: średnica ok. 24 cm.
mięso marchew fasolka szparagowa kalafior ziemniaki pokrojone w kostkę prz...
Odsłon: 43
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 32
Przepis dnia
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 1098
mięso marchew fasolka szparagowa kalafior ziemniaki pokrojone w kostkę prz...
Odsłon: 43
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 32
Przepis dnia
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 1098
Składniki
Na początku zrób ciasto. W dużej misce połącz mąkę i szczyptę soli. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i rozetrzyj je palcami z mąką aż uzyskasz konsystencję przypominającą kruszonkę. Dodaj żółtko oraz zimną wodę i szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Teraz zrób nadzienie. Szynkę pokrój w kostkę. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Podsmaż cebulę aż się zeszkli, a następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Dodaj do patelni szynkę i smaż całość, aż szynka się lekko zarumieni. Na koniec dodaj świeży szpinak i podsmażaj, aż zwiędnie i zmięknie. Dopraw całość gałką muszkatołową, natką pietruszki, solą i pieprzem. Odstaw nadzienie do przestygnięcia.
W misce roztrzep jajka ze śmietanką, aż powstanie jednolity sos. Dodaj startą mozzarellę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości około pół centymetra. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy około 24 cm, dociskając brzegi. Nakłuj spód widelcem. Podpiecz ciasto w piekarniku przez 10 minut aż lekko się zarumieni. Wyjmij je z piekarnika i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
Na podpieczonym cieście rozłóż równomiernie nadzienie z szynki i szpinaku. Pokrusz ser feta i rozłóż go równomiernie na nadzieniu. Całość zalej przygotowanym sosem jajeczno-śmietanowym z mozzarellą, tak aby dokładnie pokrył nadzienie.
Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut aż sos się zetnie, a ser z wierzchu lekko zarumieni.