Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta ziemniaczana z pomidorami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Do mąki wrzuć pokrojone masło i razem połącz. Dodaj jajko, sól i 2 łyżki śmietany. Zagnieć wszystko na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 40 minut. Ziemniaki pokrój w plastry. W miseczce wymieszaj szklankę śmietany, jajko, starty na grubych oczkach żółty ser i podsmażony boczek.
Całość posyp pieprzem i solą. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Włóż do formy wysmarowanej masłem i ponakłuwaj widelcem.
Następnie wyłóż podsmażoną cebulę i plastry ziemniaków. Całość zalej dokładnie masą śmietanowo-jajeczną. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut w temperaturze 175° C. 5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu tarty połóż pokrojone w plastry pomidory.Źródło: Na żywo