Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska, którego atrakcyjność podkresla "kawior" z ogórka. Można go czywiście wykorzystać jako dodatek do wielu innych potraw.
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 124
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2822
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4188
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 124
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2822
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4188
Składniki
*majonez - mozna uzyc ulubionego majonezu ze sloika, albo domowego. Polecam bardzo prosty, 30-sekundowy domowy majonez bez jajka. Przepis tutaj: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-domowy-majonez-bez-jajka-w-30-sekund,2046115,konhambos.html
Zanim zaczniemy przyrzadzac potrawe, wlozyc olej roslinny do zamrazarki na co najmniej 1 godzine. Normalna temperatura lodówki nie jest wystarczajaca do przygotowania. Tatara mozna przygotowac z jednego rodzaju wedzonej ryby (np. lososia, pstrąga czy makreli) lub z mieszanki różnych gatunków. Ja uzylam pokrojonego w paski lososia wedzonego na goraco i wedzonego pstraga. Najpierw nalezy zdjac skóre i osci z wedzonej ryby.
Rybe porwac na male kawalki i wymieszac z majonezem i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Wstawic tatara do zamarynowania w lodówce.
Dokładnie umyc ogórka (uzywamy go ze skóra dla lepszego efektu kolorystycznego)), nastepnie pokroic go na grube kawalki i wycisnac z nich sok w sokowirówce. Mozna tez kawalki zmiksowac w blenderze na gladka masę i przecedzic przez drobne sitko albo sciereczke, aby uzyskać klarowny sok. Odmierzyc 100 ml soku z ogórka i podgrzac w rondelku. Dodac agar-agar (lub zelatyne) i krótko zagotowac.
Lekko ostudzic sok z ogórka (nie moze byc jednak zimny) a nastepnie przelac go do plastikowej butelki z zaostrzona koncówka lub jednorazowej strzykawki. Wlac lodowaty olej do wysokiego szklanego pojemnika i dodawac kropla po kropli jeszcze cieply sok z ogórka. Kontakt z lodowatym olejem natychmiast utworzy male perelki. Wylowic perelki z oleju lub zlac olej i zebrac je na sicie. Olej mozna ponownie wykorzystac. Kawior ostroznie oplukac zimna woda. Mozna go przechowywac w lodówce przez 2-3 dni.
Ulozyc porcje tatara na talerzu za pomoca pierscienia do serwowania lub uformowac za pomoca lyzki. Udekorowac dowolnymi dodatkami, kawiorem z ogórka i galazkami kopru.
Tatara udekorowalam salatka z kopru wloskiego, jablek i pomaranczowego winegretu, a dodatkiem byl domowy chleb z orzechami wloskimi i oliwkami.