Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Tę mielonkę można przechowywać miesiącami, konserwa w słoikach z galaretką :-)
  • Dania główne
  • Przepis na

Tę mielonkę można przechowywać miesiącami, konserwa w słoikach z galaretką :-)

24.10.2023 Odsłon: 14196
5.0 (42 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
Gotujtosam
Gotujtosam

Witam serdecznie :-) Dzisiaj poleca pyszną konserwę w słoikach, mielonka z galaretką z łopatki, boczku i boczku wędzonego. Niesamowicie aromatyczna i smaczna. W przepisie: pasteryzacja, tyndalizacja tak aby można było ją długo przechowywać, idealna na trudne czasy. Smacznego !!! Zapraszam serdecznie na film z przepisem :-) https://youtu.be/9UE41LNgMpk

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Desery

Lody dubajskie

Desery Lody dubajskie

Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Lody
  • Ciasta

Odsłon: 2054

do 30 min 30 min
6
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

Przekąski Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Zapiekanki

Odsłon: 9648

do 30 min 30 min
19
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki po kaszubsku

Przetwory Ogórki po kaszubsku

Polecam. Bardzo dobre.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2446

do 30 min 30 min
17
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3321

do 30 min 30 min
32
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 6755

do 30 min 30 min
44
ewaeu
ewaeu
Desery

Ciasto na Dzień Matki

Desery Ciasto na Dzień Matki

Polecam.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Ciasta

Odsłon: 22957

do 60 min 60 min
50
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Desery

Lody dubajskie

Desery Lody dubajskie

Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Lody
  • Ciasta

Odsłon: 2054

do 30 min 30 min
6
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

Przekąski Zapiekanki z bagietek czosnkowych z kurczakiem

To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Zapiekanki

Odsłon: 9648

do 30 min 30 min
19
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki po kaszubsku

Przetwory Ogórki po kaszubsku

Polecam. Bardzo dobre.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2446

do 30 min 30 min
17
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3321

do 30 min 30 min
32
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Ser garwoliński po gruzińsku

Dania główne Ser garwoliński po gruzińsku

Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 6755

do 30 min 30 min
44
ewaeu
ewaeu
Desery

Ciasto na Dzień Matki

Desery Ciasto na Dzień Matki

Polecam.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Ciasta

Odsłon: 22957

do 60 min 60 min
50
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Tę mielonkę można przechowywać miesiącami, konserwa w słoikach z galaretką :-)
Autor:
Gotujtosam
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • Łopatka surowa 1,5 kg
  • Boczek surowy 1,2 kg
  • Boczek surowy wędzony 300 g
  • Sól kuchenna 54 g
  • Majeranek 2 łyżki
  • Kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • Pieprz 1 łyżka
  • Czosnek granulowany 2 łyżki
  • Żelatyna 50 g
  • Woda 250 ml
  • Liść laurowy 5 szt
  • Ziele angielskie 6 szt
Sposób przygotowania:
1

Na początku należy mięso przepłukać pod zimną bieżącą wodą, następnie przygotujcie sobie dużą miskę i rozdrabiamy mięso, tak aby można było je zmielić w maszynce do mielenia, boczek milimy na najmniejszych otworach sitka, łopatkę na największych. Już teraz do dużego kubka wkładamy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wrzątkiem i dostawiamy, aż płyn całkowicie ostygnie, wyciągamy ziele i liście, następnie wrzucamy żelatynę, cukier i znowu odstawiamy aż żelatyna napęcznieje, dopiero po tym czasie zawartość możemy przelać do zmielonego mięsa. Następnie dorzucamy sól, czosnek, kolendrę i sporo pieprzu, całość dokładnie mieszamy, wyrabiamy około 10 minut. Mięso ma się dobrze kleić. Już teraz należy przygotować słoiki, muszą być dokładnie umyte i wyparzone, nakrętki również. Następnie mięso przekładamy do słoików i ugniatamy co warstwę tak aby pozbyć się wolnych przestrzeni i powietrza po między mięsem. Ważna rzecz, aby od góry zostawić ze 2 centymetry wolnej przestrzeni. Jak już wszystkie słoiki będą zapakowane mięsem należy obmyć ranty słoików na mokro i sucho czystą ściereczką lub ręcznikami papierowymi, to zapewni nam większą szczelność słoików. Już teraz zakręcamy słoiki i układamy je na blachę do pieczenia, będziemy pasteryzować w piekarniku. Można również pasteryzować w garnku z wodą, czasy i procedura się nie zmienia. W pierwszym dniu pasteryzujemy 120 minut w temperaturze 105 stopni góra, dół bez termoobiegu, blachę umieszczamy na spodzie piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy słoiki do ostygnięcia na 24 godziny w temperaturze pokojowej. W drugim dniu powtarzamy procedurę tylko pasteryzujemy 60 minut. I znowu zostawiamy konserwy do ostygnięcia na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Zawsze pasteryzujemy od piekarnika zimnego. W trzecim dniu pasteryzujemy tylko 40 minut i konserwy są gotowe do długiego przechowywania. Życzę Wszystkim smacznego i zapraszam serdecznie na film z przepisem :-)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki