Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj poleca pyszną konserwę w słoikach, mielonka z galaretką z łopatki, boczku i boczku wędzonego. Niesamowicie aromatyczna i smaczna. W przepisie: pasteryzacja, tyndalizacja tak aby można było ją długo przechowywać, idealna na trudne czasy. Smacznego !!! Zapraszam serdecznie na film z przepisem :-) https://youtu.be/9UE41LNgMpk
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 380
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 734
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 339
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 380
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 734
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 339
Składniki
Na początku należy mięso przepłukać pod zimną bieżącą wodą, następnie przygotujcie sobie dużą miskę i rozdrabiamy mięso, tak aby można było je zmielić w maszynce do mielenia, boczek milimy na najmniejszych otworach sitka, łopatkę na największych. Już teraz do dużego kubka wkładamy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wrzątkiem i dostawiamy, aż płyn całkowicie ostygnie, wyciągamy ziele i liście, następnie wrzucamy żelatynę, cukier i znowu odstawiamy aż żelatyna napęcznieje, dopiero po tym czasie zawartość możemy przelać do zmielonego mięsa. Następnie dorzucamy sól, czosnek, kolendrę i sporo pieprzu, całość dokładnie mieszamy, wyrabiamy około 10 minut. Mięso ma się dobrze kleić. Już teraz należy przygotować słoiki, muszą być dokładnie umyte i wyparzone, nakrętki również. Następnie mięso przekładamy do słoików i ugniatamy co warstwę tak aby pozbyć się wolnych przestrzeni i powietrza po między mięsem. Ważna rzecz, aby od góry zostawić ze 2 centymetry wolnej przestrzeni. Jak już wszystkie słoiki będą zapakowane mięsem należy obmyć ranty słoików na mokro i sucho czystą ściereczką lub ręcznikami papierowymi, to zapewni nam większą szczelność słoików. Już teraz zakręcamy słoiki i układamy je na blachę do pieczenia, będziemy pasteryzować w piekarniku. Można również pasteryzować w garnku z wodą, czasy i procedura się nie zmienia. W pierwszym dniu pasteryzujemy 120 minut w temperaturze 105 stopni góra, dół bez termoobiegu, blachę umieszczamy na spodzie piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy słoiki do ostygnięcia na 24 godziny w temperaturze pokojowej. W drugim dniu powtarzamy procedurę tylko pasteryzujemy 60 minut. I znowu zostawiamy konserwy do ostygnięcia na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Zawsze pasteryzujemy od piekarnika zimnego. W trzecim dniu pasteryzujemy tylko 40 minut i konserwy są gotowe do długiego przechowywania. Życzę Wszystkim smacznego i zapraszam serdecznie na film z przepisem :-)