Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno, dawno temu, za siedmioma górami, za ośmioma rzekami, za czteroma morzami było sobie królestwo, gdzie żył Ding Baozhen – Gubernator prowincji Syczuan. Rządził nie tylko prowincją, ale i w domowej kuchni. Legenda głosi, że stworzył on przysmak, którego głównymi składnikami były pokrojony w kostkę kurczak, papryka czerwona i orzeszki.
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 825
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 825
Składniki
Zaczynamy od stworzenia sosu, który nada wyrazistość całej przygotowanej potrawie. Mieszajmy ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, sos hoisin, wodę i skrobię ziemniaczaną. Następnym krokiem będzie podsmażenie tofu (twardego) pokrojonego w kostkę na złocisty kolor. W czasie smażenia tofu, możecie na osobnej rozgrzanej patelni zeszklić posiekany czosnek i imbir. Po krótkiej chwili dorzućcie pokrojoną w słupki czerwoną paprykę i garść orzeszków ziemnych ( jak masz małą garść, to garść i troszkę ???? ).Tutaj możecie rozpocząć gotowanie ryżu. Gdy papryka zmięknie, a orzeszki się lekko zarumienią, dodajcie wszystkie składniki z patelni do złocistego tofu. Posypcie całość posiekanym szczypiorem z cebuli dymki, i płatkami chilli. Zostało dodać tylko uprzednio przygotowany sos. Przesmażcie wszystko mieszając, aż sos zgęstnieje i pokryje wszystkie składniki. Do miski nakładamy potrawę w proporcjach pół miski ryżu pół naszego przysmaku. Smacznego!