Do góry

Dania główne Przepis na:

Tofu z makaronem ryżowym w sosie czosnkowo-miodowym

Tofu z makaronem ryżowym w sosie czosnkowo-miodowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 582

Dodano:

Odsłon: 2866

Danie wegetariańskie w orientalnym stylu. Tofu świetnie zastępuję mięso. Posiada pełnowartościowe, lekko strawne białko i tłuszcze zdrowe dla serca. Świetna propozycja dla wegetarian, osób dbających o linię, a także dla wszystkich tych, którzy lubią zjeść zdrowo i dobrze. ;)

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tofu z makaronem ryżowym w sosie czosnkowo-miodowym

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć i pokroić w drobne kawałki. Tofu, osuszyć jeśli zachodzi taka potrzeba i pokroić w małą, kwadratową kostkę. Czosnek zgnieść. Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przygotować w zanadrzu przyprawy. Makaron przygotować wedle instrukcji na opakowaniu. Zwykle jest to zalanie go wrzątkiem i pozostawienie pod przykryciem na 3-5 minut. Więc jak widać, metoda ekspresowa.

  2. Rozgrzać patelnię, dodać trochę tłuszczu. Rozkruszyć chili, aby uwolniło olejki eteryczne. UWAGA! Robić przy otwartym oknie i jeszcze lepiej przy włączonym nawiewie z okapu. Ten sam składnik (kapsaicyna), który wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, w dużym stężeniu działa jak gaz bojowy! Robić z ostrożnością, bądź pominąć ten etap! Wrzucić warzywa, dodać cynamon i kardamon, smażyć na średnim ogniu aż zrobią się błyszczące. Wtedy dodajemy odpowiednią ilość sosu sojowego (polecam sos sojowy z dodatkiem czosnku i miodu). Jeśli mamy zwykły sos sojowy, pod koniec smażenia dodać po prostu łyżeczkę miodu. Ostatecznie wrzucamy kostki tofu, smażymy przez około 3-5 minut na małym ogniu. Mieszamy i obserwujemy.

  3. Podawać z odsączonym, schłodzonym makaronem ryżowym. Smakuje wyśmienicie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń