Do góry

Dania główne Przepis na:

Torcik ziemniaczano-serowy

Torcik ziemniaczano-serowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 858

Dodano:

Odsłon: 946

Łatwy i pyszny torcik ziemniaczany z masą serową. Najlepszy jest na gorąco z ciągnącym się serem

Składniki

  • Ziemniaki - 800g
  • Ser starty (u mnie Gouda) - 130g
  • Bułka tarta - 1 łyżka
  • Masło - 50g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Mleko - 3 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Przyprawy:
  • Pieprz ziarnisty - 10szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Papryka słodka, przypraw do ziemniaków
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy razem z ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu ziemniaki i czosnek przeciskamy przez praskę.

    Pieprz i ziele angielskie ucieramy w moździerzu.
    Do masy ziemniaczanej dodajemy wszystkie przyprawy, masło, jajko, mleko i ok. 30g sera żółtego. Bardzo dokładnie mieszamy.

  2. Tortownicę natłuszczamy i wysypujemy 1 łyżeczką bułki tartej. Wykładamy pół masy ziemniaczanej. Na nią wysypujemy ser (zostawiamy trochę na górę). Na ser dajemy resztę masy ziemniaczanej. Górę wysypujemy odrobiną bułki tartej i pozostałym serem. Masę dobrze układa się mokrą łyżką.

    Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Tort podajemy na gorąco. Można go odgrzać również następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń