Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetyczna zapiekanka z naleśników. Farsz warzywny można dodatkowo wzbogacić o mięso. Danie sycące i baaardzo smaczne. Polecam!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38617
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 400
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9248
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38617
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 400
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9248
Składniki
Naleśniki: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, odstawiamy na 30 min. Ciasto nie powinno być za gęsto, musi łatwo rozprowadzać się po patelni. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy niezbyt cienkie naleśniki.
Nadzienie: marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę, brokuł drobno kroimy, por kroimy w półtalarki. Cukinię myjemy i ze skórką ścieramy na grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Marchew, por i paprykę podsmażamy na łyżce oliwy, po chwili dodajemy brokuł, cukinię i chwilę smażymy. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, przekładamy do pozostałych warzyw, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami i odstawiamy.
Sos beszamelowy: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy podgrzewając rondelek na małym ogniu. Gdy mąka z masłem się połączy wlewamy mleko cały czas mieszając. Powinien powstać gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy gałkę. Sos cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Do sosu przekładamy podsmażone warzywa i lekko mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Warstwami układamy: naleśnik - sos z warzywami - starty ser aż do wykończenia składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos z warzywami posypany startym serem i krojonymi orzechami. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 30 minut. Kroimy po przestudzeniu (około 20 minut). SMACZNEGO!