Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetyczna zapiekanka z naleśników. Farsz warzywny można dodatkowo wzbogacić o mięso. Danie sycące i baaardzo smaczne. Polecam!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5161
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29574
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19148
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 900
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5161
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29574
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19148
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 900
Składniki
Naleśniki: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, odstawiamy na 30 min. Ciasto nie powinno być za gęsto, musi łatwo rozprowadzać się po patelni. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy niezbyt cienkie naleśniki.
Nadzienie: marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę, brokuł drobno kroimy, por kroimy w półtalarki. Cukinię myjemy i ze skórką ścieramy na grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Marchew, por i paprykę podsmażamy na łyżce oliwy, po chwili dodajemy brokuł, cukinię i chwilę smażymy. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, przekładamy do pozostałych warzyw, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami i odstawiamy.
Sos beszamelowy: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy podgrzewając rondelek na małym ogniu. Gdy mąka z masłem się połączy wlewamy mleko cały czas mieszając. Powinien powstać gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy gałkę. Sos cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Do sosu przekładamy podsmażone warzywa i lekko mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Warstwami układamy: naleśnik - sos z warzywami - starty ser aż do wykończenia składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos z warzywami posypany startym serem i krojonymi orzechami. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 30 minut. Kroimy po przestudzeniu (około 20 minut). SMACZNEGO!