Do góry

Dania główne Przepis na:

Tort naleśnikowy z warzywami

Tort naleśnikowy z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7526

Dodano:

Odsłon: 20272

Apetyczna zapiekanka z naleśników. Farsz warzywny można dodatkowo wzbogacić o mięso. Danie sycące i baaardzo smaczne. Polecam!

Składniki

  • Na naleśniki (5szt):
  • szklanka mąki, szklanka mleka, pół szkl wody gazowanej, 1 jajko, 2 łyżki oleju
  • sól, Gałka muszkatołowa
  • Na nadzienie warzywne:
  • 2 marchewki, 4 różyczki brokuł, kawałek pora,5 pieczarek, ząbek czosnku
  • pół małej cukinii, 1 papryka czerwona,
  • sól, pieprz
  • 150g startego sera żółtego
  • Na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 500ml mleka,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Dodatkowo:
  • garśc pokrojonych orzechów laskowych
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Naleśniki: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, odstawiamy na 30 min. Ciasto nie powinno być za gęsto, musi łatwo rozprowadzać się po patelni. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy niezbyt cienkie naleśniki.

  2. Nadzienie: marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę, brokuł drobno kroimy, por kroimy w półtalarki. Cukinię myjemy i ze skórką ścieramy na grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w cienkie plasterki.

    Marchew, por i paprykę podsmażamy na łyżce oliwy, po chwili dodajemy brokuł, cukinię i chwilę smażymy. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, przekładamy do pozostałych warzyw, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami i odstawiamy.

  3. Sos beszamelowy: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy podgrzewając rondelek na małym ogniu. Gdy mąka z masłem się połączy wlewamy mleko cały czas mieszając. Powinien powstać gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy gałkę. Sos cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Do sosu przekładamy podsmażone warzywa i lekko mieszamy.

  4. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Warstwami układamy: naleśnik - sos z warzywami - starty ser aż do wykończenia składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos z warzywami posypany startym serem i krojonymi orzechami. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 30 minut. Kroimy po przestudzeniu (około 20 minut).

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń