Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalnie danie nazwane jest to "pieróg ziemniaczany". Przepis pochodzi z książki wydanej w 1929 roku.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Składniki
Ciasto: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc, przetrzeć przez sito. Wsypać mąkę. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać do ziemniaków i mąki, wbić dwa jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Jedną część rozpłaszczyć na dnie tortownicy, wsmarowanej masłem, na to dać farsz, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Posmarować jajkiem z masłem. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, po tym czasie otworzyć tortownicę i wstawić pieróg do piekarnika na około 15 minut.
Farsz: Mięso pokroić w bardzo drobną kostkę. Na maśle przesmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, dodać mięso, zrumienić, dodać soli, pieprzu, cząber i kminek. Poddusić parę minut. Zestawić z ognia niech ostygnie. Wymieszać z ugotowanym ryżem. Połowę farszu przełożyć na ciasto, na to drobno pokrojone jaja, druga część farszu. Posypać posiekanym koperkiem i pietruszką.