Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalnie danie nazwane jest to "pieróg ziemniaczany". Przepis pochodzi z książki wydanej w 1929 roku.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4432
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5892
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12662
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4432
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5892
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12662
Składniki
Ciasto: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc, przetrzeć przez sito. Wsypać mąkę. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać do ziemniaków i mąki, wbić dwa jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Jedną część rozpłaszczyć na dnie tortownicy, wsmarowanej masłem, na to dać farsz, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Posmarować jajkiem z masłem. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, po tym czasie otworzyć tortownicę i wstawić pieróg do piekarnika na około 15 minut.
Farsz: Mięso pokroić w bardzo drobną kostkę. Na maśle przesmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, dodać mięso, zrumienić, dodać soli, pieprzu, cząber i kminek. Poddusić parę minut. Zestawić z ognia niech ostygnie. Wymieszać z ugotowanym ryżem. Połowę farszu przełożyć na ciasto, na to drobno pokrojone jaja, druga część farszu. Posypać posiekanym koperkiem i pietruszką.