Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 2102
Przepyszna surówka z kiszonej kapusty, jabłka, czerwonej cebuli oraz natki pi...
Odsłon: 88
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 793
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 2102
Przepyszna surówka z kiszonej kapusty, jabłka, czerwonej cebuli oraz natki pi...
Odsłon: 88
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 793
Składniki
Mąkę przesiewamy, robimy dołek dodajemy tłuszcz i sól. Zagniatamy elastyczne ciasto, stopniowo dolewając wodę. Formujemy je w kulę, przykrywamy i jeśli mamy czas czekamy około pół godziny. Ciasto dzielimy na 8 części bądź więcej i formujemy kule nie większe niż piłka tenisowa. Rozwałkowujemy na grubośc 1 mm, kładziemy pod przykryciem jeden na drugim. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z dwóch stron(BEZ TŁUSZCZU!!!) około 30 sekund
Cebulę, pomidory i ogórki kroimy w plastry. Sałatę rwiemy na kawałki a paprykę kroimy w paski.
Majonez i ketchup mieszamy, dodajemy do smaku przyprawy: pieprz, sól, paprykę słodką i ostrą.
Kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w paski, wrzucamy do miski, zalewamy jogurtem z solą, pieprzem i połową opakowania gyros, dobrze mieszamy. Marynujemy pół godziny w lodówce. Warzywa kroimy w plastry. W misce przygotowujemy sos. Zamarynowane mięso smażymy kilka minut. Na suchej patelni podgrzewamy tortille, zawijamy je z plastrami warzyw i polewamy sosem.