Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, łatwa i sycąca. Idealna do zabrania do pracy lub szkoły. Akurat wersja ze smażoną karkówką, którą można zastąpić grillowaną piersią z kurczaka.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 319
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 319
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 113
Składniki
Karkówkę kroimy najpierw w plastry, następnie w cieńkie paski. Dodajemy pokrojony w cieńkie paski czosnek, przyprawę do gyrosa, płaską łyżkę czerwonej papryki oraz odrobinę oleju. Można wg upodobań dodać jeszcze bazylii oraz majeranku. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zamiast karkówki użyć grillowanej piersi z kurczaka, lub nawet pokrojone w kostkę wędliny.
Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu po czym dodajemy karkówkę i cebulę. Kiedy mięso puści soki zwiększamy gaz na pełną moc.
Smażymy do momentu, aż płyn wyparuje, a przyprawy i karkówka zaczną nam się lekko przypalać na patelni. Przekładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebule kroimy w piórka, pomidor w półplasterki, a ogórka w kostkę. Ser tarkujemy.
Kiedy półprodukty mamy gotowe rozgrzewamy suchą patelnie i na najmniejszym ogniu, pojedynczo podgrzewamy wrapy po 20sekund z każdej strony.
przekładamy na talerz i smarujemy 1 łyżka jogurtu. Można również użyć passaty,
Na placku układamy porwaną sałatę (na zdjęciu akurat jest masłowa, ale polecam użyć lodowej która jest bardziej chrupiąca.
Następnie ser, pomidor, ogórek.
... mięso, kukurydza i czerwona cebulka. całość polewamy sosem czosnkowym, sosem chilli, lub nawet keczupem.
Torille zawijamy najpierw zakładając lewy i prawy brzeg. Następnie od dołu ciasno owijamy.
Tak zapakowana tortilla jest fajną, sytą przekąską w pracy :)
Om nom nom
Z warzywami w torilli możemy śmiało eksperymentować, świetnie nadają się np pokrojona w słubki marchewka, seler naciowy, czerwona i biała fasola, czy nawet gotowany na parze brokuł co sprawia, że śmiało można stworzyć wersje dietetyczną lub wegetariańską :) Apeluje jednak o umiar w nakładaniu składników na placek, aby nie było trudności w zawijaniu :) Smacznego :)