Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tortilla pod każdą postacią ma w naszym domu powodzenie. Była kilka dni temu, ale pozostał niedosyt, więc upichciłam koleją, ale w innym wydaniu. Tym razem to tortilla po meksykańsku zapieczona w piekarniku z szarpaną pieczenią z karkówki i smacznymi dodatkami: czerwoną fasolą, czerwoną cebulą, kukurydzą i papryką. Wszystko okraszone pysznym sosem z pomidorów. A wszystko podane z przepyszną, pikantną salsą. Palce lizać! Tak przygotowana tortilla jest idealna na obiad lub nawet na kolację, ale to też doskonała przekąska dla gości. Wszystko można przygotować wcześniej, a tylko zapiec przed samym podaniem. W domu jeszcze kilka opakowań tortilli, więc w najbliższym czasie będą kolejne moje pomysły na wykorzystanie tych pysznych placków.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 78
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1340
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 288
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 63
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 78
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1340
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 288
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 63
Składniki
Karkówkę ( u mnie większy kawałek, niż potrzebny do tortilli, reszta będzie do kanapek ) nacieramy olejem zmieszanym z przyprawą. Jak mamy czas odstawiamy na kilka godzin do lodówki, jeśli nie - pieczemy od razu. Ja piekę w naczyniu pod przykryciem większy kawałek ok 1 godz 40 minut. Mniejsze kawałki pieczemy krócej
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, podobnie jak cebulę. Do warzyw dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę i poszarpaną na mniejsze kawałki upieczoną karkówkę. Dosypujemy też ok 4 łyżki startego na dużych oczkach sera żółtego. Wszystko mieszamy
Przygotowujemy sos: passatę podgrzewamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, solimy, doprawiamy pieprzem, mieloną papryką, niewielką ilością oregano i sporą łyżeczką suszonej kolendry
Sos dolewamy do farszu. Mieszamy. Możemy nie dolewać całego sosu od razu, bo farsz ma być tylko obtoczony sosem, a nie płynny
Tortille o średnicy 20 cm kroimy na pół. U mnie opakowanie miało 8 tortilli, więc powstało 16 połówek
Z każdej połówki robimy rożek i nakładamy do środka farsz. Na sam wierzch kładziemy trochę startego sera. Rożki układamy w okrąg na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierwszą warstwę rożków posypujemy delikatnie startym serem, a na niej układamy kolejną warstwę faszerowanych rożków. Posypujemy resztą sera żółtego, a ten oprószamy ostrą mieloną papryką
Całość zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut w 180 stopniach
Podajemy z salą pomidorowo- paprykową i posypujemy np posiekanym szczypiorkiem