Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w prosty sposób z gotowych półproduktów. Znacznie smaczniejsze będą jednak, jeśli przyrządzisz je samodzielnie.
Ciecierzycę wsyp do garnka i zalej dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrów powyżej warstwy ciecierzycy). Pozostaw do namoczenia na całą noc.
Odcedzoną ciecierzycę zmiel w maszynce z posiekaną cebulą i czosnkiem. Zmieloną masę wymieszaj z pietruszką, przyprawami i sodą. Następnie uformuj z niej niewielkie kulki. Jeśli masa będzie nie dość kleista, dodaj do niej odrobinę wody.
Falfele obsmaż na złocisto na oleju (na średniej mocy palnika). Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
W ciepłej wodzie rozpuść smalec. Do osobnego naczynia przesiej przez sitko mąkę. Dodaj do niej sól i proszek do pieczenia. Połącz z wodą ze smalcem i zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj z niego 12 kulek. Ciasto będzie nieco kleiste, więc oprósz dłonie mąką. Gotowe kulki przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw na 20 minut.
Kulki ciasta rozwałkuj na cieniutkie placki (na stolnicy przyprószonej mąką). Usmaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni (około pół minuty z każdej strony).
Faszerując tortille falafelami, dodaj do nich ulubione warzywa (np. liście szpinaku, pomidory, kiełki rzodkiewki) i sos (np. czosnkowy).
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, smakują wybornie ! A w dodatku to sam...
Odsłon: 5305
Składniki
Ciecierzycę wsyp do garnka i zalej dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrów powyżej warstwy ciecierzycy). Pozostaw do namoczenia na całą noc.
Odcedzoną ciecierzycę zmiel w maszynce z posiekaną cebulą i czosnkiem. Zmieloną masę wymieszaj z pietruszką, przyprawami i sodą. Następnie uformuj z niej niewielkie kulki. Jeśli masa będzie nie dość kleista, dodaj do niej odrobinę wody.
Falfele obsmaż na złocisto na oleju (na średniej mocy palnika). Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
W ciepłej wodzie rozpuść smalec. Do osobnego naczynia przesiej przez sitko mąkę. Dodaj do niej sól i proszek do pieczenia. Połącz z wodą ze smalcem i zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj z niego 12 kulek. Ciasto będzie nieco kleiste, więc oprósz dłonie mąką. Gotowe kulki przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw na 20 minut.
Kulki ciasta rozwałkuj na cieniutkie placki (na stolnicy przyprószonej mąką). Usmaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni (około pół minuty z każdej strony). Faszerując tortille falafelami, dodaj do nich ulubione warzywa (np. liście szpinaku, pomidory, kiełki rzodkiewki) i sos (np. czosnkowy).
Przepisy Dania główne
Dania główne
Rurki z cukinią w sosie maślanym
Dania główne
Spaghetti Pak choi
Dania główne
Sałatka z kurczakiem, mango i sezamem
Dania główne
Filet z dorsza ze szpinakiem
Rurki z cukinią w sosie maślanym
Cukinia z rurkami
Odsłon: 72
Spaghetti Pak choi
Proste spagetti pak choi
Odsłon: 27