Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrapy z chrupiącymi kulkami z ciecierzycy i pikantną surówką z kapusty. To świetny wege zamiennik dla kebaba.
Szybka i smaczna sałatka gotowa w kilka minut.
Odsłon: 230
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 144
Polecam. Dostępne składniki, prosta robota, smaczne jedzenie.
Odsłon: 241
Szybka i smaczna sałatka gotowa w kilka minut.
Odsłon: 230
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 144
Polecam. Dostępne składniki, prosta robota, smaczne jedzenie.
Odsłon: 241
Składniki
Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Do falafeli nie używamy cieciorki konserwowej ani gotowanej! Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Maszynka do mielenia w tym przypadku sprawdza się dużo lepiej niż blender. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie formujemy nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony. Falafele smażymy przed samym podaniem tortilli. Z tej porcji wyszło mi 16 kulek - po 4 na placek.
Kapustę szatkujemy, solimy, odstawiamy na 10 minut. Odciskamy. Dodajemy startą na tarce marchew, ocet, majonez, cukier, srirachę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Pomidory kroimy w plasterki.
Tortille smarujemy keczupem (lub sosem pomidorowym), układamy na nich surówkę z kapusty, pomidory, falafele. Zawijamy placki. Można to zrobić w łatwy sposób, po prostu składając na pół, lub skorzystać z instrukcji składania, która zazwyczaj jest na opakowaniu. Tortille możemy podać od razu, zapiec na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku.