Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantny kurczak w sosie curry z warzywami, zawinięty w placki tortilla i lekko podpieczony. Palce lizać!
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 77
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2610
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1406
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 77
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2610
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1406
Składniki
Mięso myjemy osuszamy, kroimy w kostkę 1 x 1cm. Oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie podsmażamy na łyżce tłuszczu, aż zbieleje. Przekładamy na talerz. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na łyżce masła (nie rumienimy). Mleko mieszamy z bulionem (ja użyłam połowy kostki wołowej). Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach, mąkę rozprowadzamy 3 łyżkami wody. Do mleka z bulionem dodajemy rozmieszaną mąkę, jabłko oraz curry. Dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do przesmażonej cebuli i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut ciągle mieszając. Następnie sos przecieramy przez sito, wlewamy do rondelka, dodajemy kurczaka i gotujemy jeszcze około 3 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Placki tortilla lekko podgrzewamy na suchej patelni, na środek każdego placka nakładamy po 1-2 łyżki sosu z mięsem, nakładamy paprykę oraz kukurydzę i zwijamy jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy serem i zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.