Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś tortilla z piekarnika, przygotowana na maleńkie domowe przyjęcie. Bo do imprezowego celu tortilla z piekarnika nadaje się idealnie! To pyszne i proste do przygotowania danie z hiszpańskimi korzeniami. Inspirowane kuchnią iberyjską, choć przyrządzone nieco inaczej, niż sugeruje oryginał. Tortilla z piekarnika jest o tyle fajna, że można ją ze smakiem zjadać na ciepło – w ramach obiadu czy lanczu, albo po wystudzeniu. Zimną tortillę warto pokroić w spore kostki, każdą z nich przybrać oliwką lub kawałkiem suszonego pomidora (albo co tam jeszcze wpadnie Ci do głowy). Tak podana sprawdzi się jako jedna z pysznych przekąsek do wina, w Hiszpanii zwanych tapas.
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1010
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 185
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1010
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 185
Składniki
Piekarnik rozgrzej do około 180 stopni. Cebulę (lub dymkę) obierz i pokrój w kostkę. Na patelni (tu uwaga – warto użyć takiej patelni, którą można bezpiecznie wstawić do gorącego piekarnika, czyli bez plastikowej rączki) rozgrzej masło klarowane lub oliwę. Podduś na tłuszczu cebulę, po chwili dorzuć paprykę. Podsmażaj przez kilka minut, mieszając.
Ugotowane ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Dodaj je do warzyw na patelni i podsmażaj przez chwilę, po czym dodaj pokrojone liście podagrycznika (lub innych wybranych ziół, szczególnie polecam świeże lub suszone oregano) oraz ewentualnie podgotowany groszek.
Gdy warzywa, zioła i ziemniaki smażą się na patelni, w miseczce roztrzep jajka z pieprzem, solą (obie przyprawy do smaku) oraz śmietaną.
Masę jajeczną wylej na patelnię z warzywami. Potrząśnij naczyniem, by masa wypełniła wszystkie luki, a następnie wstaw je do gorącego piekarnika.
Piecz tortillę przez około 15 minut, czyli do czasu, aż jajka się zetną, ale nie zrumienią nadmiernie. Warto sprawdzić patyczkiem.
Gotową tortillę z piekarnika podaj na ciepło – pokrojoną w trójkąty, z dużą ilością pysznej sałaty.
Albo – po ostudzeniu – pokrój ją w dużą kostkę i podawaj jako imprezową przekąskę do czerwonego wina – najlepiej również z górą zielonej sałaty.
Danie jest bezglutenowe, ale nieodpowiednie dla wegan. Mimo to – smacznego!