Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem hallomi oraz guacamole. To świetny pomysł na proste w przygotowaniu, ale zdrowe i bardzo pożywne danie. Możemy serwować je jako danie główne lub odżywczą przekąskę w ciągu dnia.
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 462
Medaliony w sosie cebulowym to delikatne i rozpływające się w ustach mięso z...
Odsłon: 4625
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 462
Medaliony w sosie cebulowym to delikatne i rozpływające się w ustach mięso z...
Odsłon: 4625
Składniki
Na początku przygotowujemy guacamole. Z awokado usuwamy pestki, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy. Z pomidora usuwamy miąższ z pestkami, a następnie drobno kroimy. Do awokado i pomidora dodajemy sok z limonki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz drobno pokrojoną cebulkę (możecie dodać także posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki). Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem .
Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a ogórka w paseczki. Papryki również kroimy w paski, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek do momentu aż delikatnie zmiękną. Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, skrapiamy je oliwą i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
Tortille lekko podgrzewamy z obu stron na suchej patelni lub wkładamy do nagrzanego piekarnika (lekkie podgrzanie ułatwia zawijanie - wystarczą 2 minuty, aby placki nie pękały i były bardziej elastyczne). Na tortille nakładamy guacamole, kawałki sałaty lodowej, podsmażone papryki, cebulę, ogórka i grillowane serki, a następnie składamy wedle upodobań. Przed podaniem warto włożyć je do tostera kanapkowego lub podgrzać z obu stron na suchej patelni grillowej (możecie wtedy lekko docisnąć tortille, aby się ładnie przypiekły).
Miłośnikom pikantnych smaków polecam dodać do guacamole papryczkę chili.