Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie inspirowane smakami Toskanii – sos z suszonych pomidorów idelnie komponuje się z kurczakiem i chrupkimi pieczonymi ziemniaczkami z rozmarynem. Danie łatwe w przygotowaniu, kurczak i ziemniaki pieką się same, w tym czasie można spokojnie przygotować sos i jakieś warzywka.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25075
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6159
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 511
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25075
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6159
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 511
Składniki
Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać obrany czosnek (nie krojony), dodać trochę oliwy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, żeby ziemniaki i czosnek były dokładnie posmarowane. Kurczaka posmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem. Czosnek, ziemniaki i kurczaka ułożyć na blaszce, posypać rozmarynem, piec około 30 min w temperaturze 190 °C z termoobiegiem (210 °C grzanie góra-dół).
Przygotować sos: szalotkę i suszone pomidory posiekać. Na małej patelni podsmażyć najpierw szalotkę, dodać pomidory, koncentrat, 150 ml wody i gotować około 5 min. Pod koniec dodać crème fraîche, gotować jeszcze chwilę. Sos ma być dość gęsty. Kurczaka pokroić w plastry, ułożyć na sosie, podawać z ziemniakami, czosnkiem i ugotowaną fasolką lub innymi warzywami.