Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie inspirowane smakami Toskanii – sos z suszonych pomidorów idelnie komponuje się z kurczakiem i chrupkimi pieczonymi ziemniaczkami z rozmarynem. Danie łatwe w przygotowaniu, kurczak i ziemniaki pieką się same, w tym czasie można spokojnie przygotować sos i jakieś warzywka.
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4580
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 198
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 1443
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 4580
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 198
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 1443
Składniki
Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać obrany czosnek (nie krojony), dodać trochę oliwy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, żeby ziemniaki i czosnek były dokładnie posmarowane. Kurczaka posmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem. Czosnek, ziemniaki i kurczaka ułożyć na blaszce, posypać rozmarynem, piec około 30 min w temperaturze 190 °C z termoobiegiem (210 °C grzanie góra-dół).
Przygotować sos: szalotkę i suszone pomidory posiekać. Na małej patelni podsmażyć najpierw szalotkę, dodać pomidory, koncentrat, 150 ml wody i gotować około 5 min. Pod koniec dodać crème fraîche, gotować jeszcze chwilę. Sos ma być dość gęsty. Kurczaka pokroić w plastry, ułożyć na sosie, podawać z ziemniakami, czosnkiem i ugotowaną fasolką lub innymi warzywami.