Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny sos toskański to bogaty sos pomidorowy wzbogacony marchewką, cebulą, czosnkiem i selerem naciowym. Aby potrawa była bardziej pożywana, dodaliśmy do niej mielone mięso. Gęsty sos podawaj z ugotowanym makaronem – wybierz długie nitki lub wstążki, a całość posyp drobno startym parmezanem.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1017
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2861
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 961
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1723
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14662
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1017
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2861
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 961
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1723
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14662
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, po czym drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej, a łodygę selera naciowego pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku z grubym dnem lub w szerokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mielone mięso. Na początku intensywnie mieszaj, aż stanie się brązowe, następnie dorzuć warzywa i chwilę przesmażaj, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Następnie dodaj pomidory z puszki, wymieszaj, przykryj pokrywą i gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby sos się nie przypalił. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odsącz na sicie i wrzuć do gotowego sosu. Dokładnie wymieszaj, po czym wykładaj potrawę na talerze. Toskański sos pomidorowy z makaronem wykończ drobno startym parmezanem. Możesz także dorzucić kilka listków świeżej bazylii lub posiekaną natkę pietruszki.