Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny sos toskański to bogaty sos pomidorowy wzbogacony marchewką, cebulą, czosnkiem i selerem naciowym. Aby potrawa była bardziej pożywana, dodaliśmy do niej mielone mięso. Gęsty sos podawaj z ugotowanym makaronem – wybierz długie nitki lub wstążki, a całość posyp drobno startym parmezanem.
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 950
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2226
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 1002
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 950
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2226
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 1002
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, po czym drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej, a łodygę selera naciowego pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku z grubym dnem lub w szerokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mielone mięso. Na początku intensywnie mieszaj, aż stanie się brązowe, następnie dorzuć warzywa i chwilę przesmażaj, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Następnie dodaj pomidory z puszki, wymieszaj, przykryj pokrywą i gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby sos się nie przypalił. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odsącz na sicie i wrzuć do gotowego sosu. Dokładnie wymieszaj, po czym wykładaj potrawę na talerze. Toskański sos pomidorowy z makaronem wykończ drobno startym parmezanem. Możesz także dorzucić kilka listków świeżej bazylii lub posiekaną natkę pietruszki.