Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny sos toskański to bogaty sos pomidorowy wzbogacony marchewką, cebulą, czosnkiem i selerem naciowym. Aby potrawa była bardziej pożywana, dodaliśmy do niej mielone mięso. Gęsty sos podawaj z ugotowanym makaronem – wybierz długie nitki lub wstążki, a całość posyp drobno startym parmezanem.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2279
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4371
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1290
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 270
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2279
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4371
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1290
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 270
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, po czym drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej, a łodygę selera naciowego pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku z grubym dnem lub w szerokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mielone mięso. Na początku intensywnie mieszaj, aż stanie się brązowe, następnie dorzuć warzywa i chwilę przesmażaj, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Następnie dodaj pomidory z puszki, wymieszaj, przykryj pokrywą i gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby sos się nie przypalił. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odsącz na sicie i wrzuć do gotowego sosu. Dokładnie wymieszaj, po czym wykładaj potrawę na talerze. Toskański sos pomidorowy z makaronem wykończ drobno startym parmezanem. Możesz także dorzucić kilka listków świeżej bazylii lub posiekaną natkę pietruszki.