Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tostowe pakieciki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Przygotować sos pesto: pęczek bazylii opłukać, osuszyć, oderwać listki i wrzucić je do malaksera. Dołożyć obrane ząbki czosnku, mielone migdały i starty parmezan. Wlać 5 łyżek oliwy. Zmiksować na gęsty sos. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w plasterki.
Szalotki obrać, pokroić na cząstki. Marchewki obrać, pokroić na kawałeczki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewki i szalotki. Mieszając, smażyć warzywa około 5 minut.
Oprószyć je solą i pieprzem. Podlać bulionem. Dusić pod przykryciem 8-10 minut. Pomidory suszone odsączyć z oliwy i pokroić w kosteczkę. Odłożone pięć gałązek bazylii opłukać, osuszyć, oderwać listki i wrzucić je do duszonej marchewki.
Tosty ułożyć jeden na drugim i rozwałkować wałkiem do ciasta na cienkie kromki. Każdą kromkę posmarować bazyliowym pesto. Na połowie tostów położyć plasterki mozzarelli, zostawiając wolne brzegi. Przykryć pozostałymi tostami. Mocno docisnąć dłonią.
Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Włożyć tostowe pakieciki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Pakieciki tostowe podawać z jarzynką z marchewki. Gotowe danie posypać kosteczkami suszonych pomidorów.Źródło: Życie na gorąco