Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tosty francuskie są znane na całym świecie. To niezwykle smaczne danie nadaje się np. na amerykańskie śniadanie lub na kolację, ale może być także wykorzystane jako recykling czerstwego pieczywa. Zarówno słodka wersja jak i pikantna są panierowane w tych samych składnikach, z tą różnicą, że wersja pikantna zawiera sól, pieprz i ewentualnie zioła, podczas gdy wersja słodka zawiera cukier, cynamon lub wanilię. Moja słodka wersja jest z pieczonymi, aromatycznymi śliwkami i gałką lodów waniliowych.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2081
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 154
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1047
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1182
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12017
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2081
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 154
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1047
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1182
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12017
Składniki
Sliwki umyc, przepolowic i wydrylowac. Rozgrzac piekarnik do 190°C z cyrkulacja powietrza. Pokryc blache do pieczenia pergaminem, wyskrobac laske wanilii, dokladnie wymieszac sliwki w misce z oliwa z oliwek, cukrem, anyzem gwiazdkowym, cynamonem, przyprawa do piernika, miazszem i strakami wanilii. Ulozyc sliwki na blasze do pieczenia i piec 6-7 minut, az beda miekkie, ale jednoczesnie zachowaja swój ksztalt. Jesli wydluzymy czas pieczenia o 2-3 minuty, owoce rozpadna sie juz na powidla sliwkowe.
Pokroic jasne pieczywo (bagietke, bulki, chalke) na kromki. Wymieszac mleko, smietane i jajka i namoczyć w nich kromki przez ok. 2 minuty, nastepnie obrócic aby obie strony mogly nasiaknac.
Namoczone kromki ulozyc na chwile na papierowym reczniku. Rozpuscic olej lub maslo na patelni i smazyc na zloty kolor namoczone kromki pieczywa na srednim ogniu przez ok. 2 minuty z kazdej strony.
Usmazone tosty ulozyc na papierze kuchennym aby wchlonely nadmiar tluszczu. Wymieszac cynamon i cukier w glebokim talerzu i obtoczyc w nim jeszcze cieple tosty. Podawac z pieczonymi sliwkami lub innymi dodatkami albo posypac cukrem pudrem, kto chce moze jeszcze dodac kulke lodów waniliowych.
Slodka wrsje tostów mozna udekorowac cukrem pudrem, bita smietana, surowymi lub duszonymi owocami, miodem, syropem klonowym, nutella. Moja ulubiona wersja wytrawna zawiera guacamole, jajko w koszulce i kielki. Moze byc równiez z salata, warzywami, grzybami, szynka, bekonem, serem lub ziolami.
Wiecj propozycji na francuskie tosty, które poznalam w czasie moich podrózy umiescilam na blogu "geografia kulinarna" https://geografiakulinarna.blogspot.com/p/sniadanie.html