Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna aromatyczna gęś pieczona. Smak gęsiny podkreślają aromatyczne przyprawy oraz polska szara reneta.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 120
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4135
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 167
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 120
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4135
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 167
Składniki
Gęś przed pieczeniem należy moczyć minimum 2-3 godziny w solance. W tym celu należy rozpuścić na litr wody 2 łyżki soli morskiej. Gęś powinna być w całości pokryta wodą.
Wymoczoną w solance gęś osuszamy. Nadzienie: Jabłka i szalotki kroimy w kawałki, dodajemy obrane ząbki czosnku posypujemy solą i majerankiem. Nadzienie wkładamy do wnętrza gęsi. Otwór spinamy wykałaczkami. Gęś obwiązujemy w kilku miejscach nicią kuchenną, aby po upieczeniu zachowała ładny kształt. Całą gęś nacieramy przyprawami. Gęś przekładamy do brytfanny, przykrywamy.
Tak przygotowaną gęś wstawiamy do pieca nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 30 minut w tej temperaturze, aby naczynie się nagrzało. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy gęś około 3-4 godzin co jakiś czas polewając ją tłuszczem spod mięsa.
Upieczoną gęś proponuję podawać z pieczonymi jesiennymi warzywami (dynia, ziemniaki, marchewka, pasternak, czerwona cebula).