Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować pierś z kaczki z jabłkami? Ten przepis zaskoczy Cię swoją prostotą. Jednocześnie zyskasz soczyste i miękkie mięso z dodatkami, idealne na obiad czy kolację.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1601
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 349
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1601
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 349
Składniki
Zanim zaczniesz przygotowywać mięso, wyciągnij je 15 minut wcześniej z lodówki, aby nie było zbyt zimne. Jabłka umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w ósemki. Jeśli chcesz, możesz je obrać.
Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Czosnek także obierz, rozgnieć i pokrój w drobne kostki. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Piersi z kaczki natnij od strony tłuszczu, najlepiej w kształcie karo. Z jednej i z drugiej strony delikatnie oprósz solą i pieprzem.
Na zimnej patelni ułóż pierś z kaczki, stroną z tłuszczem do dna. Na wierzch ułóż tymianek. Włącz grzanie palnika na maksimum. Poczekaj aż temperatura wzrośnie. Kiedy ze skórki zacznie się wytapiać tłuszcz, dodaj jabłka, cebulę i czosnek.
Poczekaj aż cały tłuszcz stopnieje (ok. 7 minut), wtedy obróć pierś z kaczki na drugą stronę. Smaż od 4 do 6 minut, w zależności od grubości mięsa oraz stopnia wysmażenia. Po usmażeniu odłóż mięso, aby odpoczęło. Odczekaj około 5 minut. W tym czasie możesz dodać odrobinę masła na patelnię i jeszcze podsmażyć jabłka z cebulą na małym ogniu, aby były miękkie.
Na talerzu układaj je skórką do góry, aby ładnie się prezentowały. Obok ułóż jabłka z cebulą. Udekoruj gałązkami tymianku. Ten przepis możesz urozmaicić np. karmelizowaną marchewką.