Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przygotować pierś z kaczki z jabłkami? Ten przepis zaskoczy Cię swoją prostotą. Jednocześnie zyskasz soczyste i miękkie mięso z dodatkami, idealne na obiad czy kolację.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Zanim zaczniesz przygotowywać mięso, wyciągnij je 15 minut wcześniej z lodówki, aby nie było zbyt zimne. Jabłka umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w ósemki. Jeśli chcesz, możesz je obrać.
Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Czosnek także obierz, rozgnieć i pokrój w drobne kostki. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Piersi z kaczki natnij od strony tłuszczu, najlepiej w kształcie karo. Z jednej i z drugiej strony delikatnie oprósz solą i pieprzem.
Na zimnej patelni ułóż pierś z kaczki, stroną z tłuszczem do dna. Na wierzch ułóż tymianek. Włącz grzanie palnika na maksimum. Poczekaj aż temperatura wzrośnie. Kiedy ze skórki zacznie się wytapiać tłuszcz, dodaj jabłka, cebulę i czosnek.
Poczekaj aż cały tłuszcz stopnieje (ok. 7 minut), wtedy obróć pierś z kaczki na drugą stronę. Smaż od 4 do 6 minut, w zależności od grubości mięsa oraz stopnia wysmażenia. Po usmażeniu odłóż mięso, aby odpoczęło. Odczekaj około 5 minut. W tym czasie możesz dodać odrobinę masła na patelnię i jeszcze podsmażyć jabłka z cebulą na małym ogniu, aby były miękkie.
Na talerzu układaj je skórką do góry, aby ładnie się prezentowały. Obok ułóż jabłka z cebulą. Udekoruj gałązkami tymianku. Ten przepis możesz urozmaicić np. karmelizowaną marchewką.