Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza zawsze jest u nas mile widziana. Jej przyrządzenie nie jest ani trudne, ani pracochłonne, więc od czasu do czasu gości w naszym domu ku uciesze wszystkich domowych smakoszy pizzy. Tym razem przyrządziłam wersję z tradycyjną górą, ale na pełnoziarnistym spodzie. Zamiast mąki typ 450 użyłam mąki 650 i dodałam jeszcze otręby pszenne. Przy wysokiej kaloryczności naszego obiadu choć spód miał być nieco zdrowszy. Taki spód piecze się i smakuje bardzo dobrze. Zachęcam do wypróbowania takiego przepisu na spód do pizzy. Na pewno nie będziecie rozczarowani.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 150
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104505
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9037
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 150
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104505
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9037
Składniki
Do mąki dodajemy otręby, sól i dolewamy oliwę
W ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozpuszczamy drożdże. Wodę wlewamy do mąki. Nie całą na raz. Dopiero po wstępnym zamieszaniu ciasta możemy stwierdzić, czy należy dolać resztę
Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki
Pozostawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Powinno przynajmniej podwoić swoją objętość
Gdy ciasto rośnie kroimy pieczarki, szynkę, ścieramy ser oraz przygotowujemy sos: przecier mieszamy z wodą, solą, oregano i pieprzem
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na pół. Jedną część ponownie wkładamy do miski, a drugą rozwałkowujemy na koło o średnicy ok 32-34 cm, tak aby ciasto zmieściło się na blaszce z wyposażenia piekarnika
Blaszkę smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy na nią rozwałkowane ciasto na pizzę
Ciasto smarujemy połową sosu pomidorowego. Posypujemy go połową startego sera, a na nim układamy połowę pieczarek i szynki. Całość oprószamy oregano
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ją ok 10-12 min na funkcji góra - dół lub na ustawieniu PIZZA, ale wówczas automatycznie pokaże nam się temperatura pieczenia
Możemy podać z keczupem bądź ulubionym sosem pomidorowym