Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne kotlety mielone ziemniakami i domowymi buraczkami, to obiad który mógłbym jeść codziennie :-)
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 469
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1815
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 469
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1815
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kostkę,podsmażamy na rozpuszczonym maśle na patelni aż się zeszkli i odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, odciśniętą od mleka bułkę (trzeba ją kilka minut wcześniej w nim namoczyć), sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę lub starty na najdrobniejszej tarce czosnek. Całość dokładnie mieszamy.
Bułkę tartą łączymy z mąką proporcjach 2:1. Następnie lepimy płaskie kotleciki i obtaczamy je w panierce.
Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy kotlety z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor. Uwagi,sugestie, propozycje do przepisu :-) Cebulę można dodać surową, ale wtedy jej smak będzie bardzo wyraźnie wyczuwalny w kotletach. Aby mięso nie kleiło się do rąk podczas lepienia kotletów, można wcześniej zwilżyć dłonie wodą. Tak przygotowane kotlety świetnie komponują się z ziemniakami i domowymi buraczkami. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)