Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne kotlety mielone ziemniakami i domowymi buraczkami, to obiad który mógłbym jeść codziennie :-)
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11946
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 797
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 105
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2855
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11946
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 797
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 105
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2855
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kostkę,podsmażamy na rozpuszczonym maśle na patelni aż się zeszkli i odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, odciśniętą od mleka bułkę (trzeba ją kilka minut wcześniej w nim namoczyć), sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę lub starty na najdrobniejszej tarce czosnek. Całość dokładnie mieszamy.
Bułkę tartą łączymy z mąką proporcjach 2:1. Następnie lepimy płaskie kotleciki i obtaczamy je w panierce.
Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy kotlety z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor. Uwagi,sugestie, propozycje do przepisu :-) Cebulę można dodać surową, ale wtedy jej smak będzie bardzo wyraźnie wyczuwalny w kotletach. Aby mięso nie kleiło się do rąk podczas lepienia kotletów, można wcześniej zwilżyć dłonie wodą. Tak przygotowane kotlety świetnie komponują się z ziemniakami i domowymi buraczkami. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)