Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne domowe kotlety mielone

Tradycyjne domowe kotlety mielone

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1108

Dodano:

Odsłon: 6559

Tradycyjne kotlety mielone ziemniakami i domowymi buraczkami, to obiad który mógłbym jeść codziennie :-)

Składniki

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki
  • 1,5 średniej cebuli
  • 1 jajko
  • 1 bułka najlepiej czerstwa
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 0,5 kostki smalcu do smażenia
  • bułka tarta i mąka do panierki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę,podsmażamy na rozpuszczonym maśle na patelni aż się zeszkli i odstawiamy do przestygnięcia.

  2. Mięso wkładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, odciśniętą od mleka bułkę (trzeba ją kilka minut wcześniej w nim namoczyć), sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę lub starty na najdrobniejszej tarce czosnek. Całość dokładnie mieszamy.

  3. Bułkę tartą łączymy z mąką proporcjach 2:1.
    Następnie lepimy płaskie kotleciki i obtaczamy je w panierce.

  4. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy kotlety z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor.



    Uwagi,sugestie, propozycje do przepisu :-)

    Cebulę można dodać surową, ale wtedy jej smak będzie bardzo wyraźnie wyczuwalny w kotletach.

    Aby mięso nie kleiło się do rąk podczas lepienia kotletów, można wcześniej zwilżyć dłonie wodą.

    Tak przygotowane kotlety świetnie komponują się z ziemniakami i domowymi buraczkami.


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń