Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne gołąbki

Tradycyjne gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 430

Dodano:

Odsłon: 2700

Nic dodać nic ująć, najlepsze gołąbki w polskiej kuchni.

Składniki

  • SKŁADNIKI
  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • szklanka (250ml) ryżu
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz wg uznania
  • duża główka lub dwie mniejsze kapusty włoskiej
  • SOS POMIDOROWY
  • 1,5l rosołu
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki +odrobina zimnej wody
  • 2 łyżki śmietany 30 lub 36%
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tradycyjne gołąbki

Przygotowanie

  1. Ryż gotować w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i przestudzić. Cebule pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na oleju. W misie umieścić mięso, dodać cebulę, ryż, jajko oraz przyprawy. Masę mięsną wyrobić jak na kotlety mielone. Wyciąć głąb z kapusty. Oddzielić liście i sparzyć w gotującej się wodzie odrobiną soli oraz oleju. Ściąć nerwy z liści. Masę mięsną układać na liściach kapusty, złożyć brzegi do środka i zwinąć w rulon.
    W naczyniu żaroodpornym ułożyć gołąbki. Zalać przygotowanym sosem pomidorowym i dusić pod przykryciem w piekarniku ok godziny w 190°C. W razie potrzeby dolać troszkę wody. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem
    Smacznego

  2. SOS
    Zagotować bulion, dodać przecier pomidorowy. Gotować przez dwie minuty na wolnym ogniu. Zagęścić mąką połączoną z zimną wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń