Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne kopytka ziemniaczane są wspaniałym polskim daniem goszczącym bardzo często na naszych stołach. Klasyczne kopytka są lekkie i puszyste. Dzisiaj przedstawię tobie sprawdzony przepis na to kultowe danie naszej kuchni.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 378
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 119
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 140
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 676
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 191
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16139
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 378
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 119
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 140
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 676
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 191
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16139
Składniki
Ziemniaki ugotuj, przepuść przez praskę lub utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
Następnie wyrównaj powierzchnię ziemniaków i podziel na cztery części. Jedną czwartą objętości ziemniaków wybierz, robiąc miejsce na mąkę ziemniaczaną. Dodaj jajko i dwie szczypty soli.
Ciasto wyrabiaj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Masę podsyp delikatnie mąką i podziel na 4 części. Z każdej części uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm. Spłaszcz je delikatnie, a następnie pokrój w charakterystyczne romby.
Kopytka wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj pod przykryciem. Gdy wypłyną na wierzch, ściągnij pokrywkę, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze minutę.