Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne kopytka ziemniaczane są wspaniałym polskim daniem goszczącym bardzo często na naszych stołach. Klasyczne kopytka są lekkie i puszyste. Dzisiaj przedstawię tobie sprawdzony przepis na to kultowe danie naszej kuchni.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103287
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2004
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5869
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5869
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103287
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2004
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5869
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5869
Składniki
Ziemniaki ugotuj, przepuść przez praskę lub utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
Następnie wyrównaj powierzchnię ziemniaków i podziel na cztery części. Jedną czwartą objętości ziemniaków wybierz, robiąc miejsce na mąkę ziemniaczaną. Dodaj jajko i dwie szczypty soli.
Ciasto wyrabiaj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Masę podsyp delikatnie mąką i podziel na 4 części. Z każdej części uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm. Spłaszcz je delikatnie, a następnie pokrój w charakterystyczne romby.
Kopytka wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj pod przykryciem. Gdy wypłyną na wierzch, ściągnij pokrywkę, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze minutę.