Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne kopytka ziemniaczane są wspaniałym polskim daniem goszczącym bardzo często na naszych stołach. Klasyczne kopytka są lekkie i puszyste. Dzisiaj przedstawię tobie sprawdzony przepis na to kultowe danie naszej kuchni.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7834
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 280
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3043
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 583
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7834
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 280
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3043
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 583
Składniki
Ziemniaki ugotuj, przepuść przez praskę lub utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
Następnie wyrównaj powierzchnię ziemniaków i podziel na cztery części. Jedną czwartą objętości ziemniaków wybierz, robiąc miejsce na mąkę ziemniaczaną. Dodaj jajko i dwie szczypty soli.
Ciasto wyrabiaj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Masę podsyp delikatnie mąką i podziel na 4 części. Z każdej części uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm. Spłaszcz je delikatnie, a następnie pokrój w charakterystyczne romby.
Kopytka wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj pod przykryciem. Gdy wypłyną na wierzch, ściągnij pokrywkę, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze minutę.