Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Tradycyjne pierogi ruskie
  • Dania główne
  • Przepis na

Tradycyjne pierogi ruskie

05.10.2023 Odsłon: 13885
5.0 (27 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
wałek
wałek

Tradycyjne pierogi polskie, które zyskały nazwę od Województwa Ruskiego, czyli dawnej Rusi Czerwonej, która leżała w granicach Królestwa Polskiego, gdzie pierogi te były daniem bardzo popularnym i nazywało się je „pierogami polskimi”:) Pierogi z serem i ziemniakami po dziś dzień najczęściej goszczące w polskich domach stały się popularne na całym świecie. U nas robi się je bardzo często, a najlepsze wychodzą z rąk babci Ani.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (8)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Ciasta Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 40685

do 60 min 60 min
113
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Tiramisu w pucharkach

Desery Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 1071

do 15 min 15 min
10
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort kakaowy

Ciasta Tort kakaowy

Polecam.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Ciasta
  • Torty
  • Dżemy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 769

> 60 min >60 min
4
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Miecznik z azjatycką nutką smaku

Dania główne Miecznik z azjatycką nutką smaku

Gulasz z miecznika z warzywami.

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 262

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3413

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Bigosik z młodej kapusty

Dania główne Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 1702

do 30 min 30 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Ciasta Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 40685

do 60 min 60 min
113
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Tiramisu w pucharkach

Desery Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 1071

do 15 min 15 min
10
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort kakaowy

Ciasta Tort kakaowy

Polecam.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Ciasta
  • Torty
  • Dżemy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 769

> 60 min >60 min
4
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Miecznik z azjatycką nutką smaku

Dania główne Miecznik z azjatycką nutką smaku

Gulasz z miecznika z warzywami.

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 262

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3413

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Bigosik z młodej kapusty

Dania główne Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 1702

do 30 min 30 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Tradycyjne pierogi ruskie
Autor:
wałek
do 60 min
5-6 osób

Składniki

ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
farsz:
  • 25 dkg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 50 dkg ziemniaków
  • czubata łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
okrasa:
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1

Ciasto: Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy żółtko i masło. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby " odpoczęło".

2

Farsz: Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy. Ostudzone ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Farsz należy mocno przyprawić, aby miał wyrazisty pieprzny smak. Teraz szklimy na patelni drobno pokrojoną cebulę z masłem i dodajemy do farszu. Mieszamy wszystko i farsz gotowy.

3

Lepienie i gotowanie pierogów: Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy partiami pierogi (po 15-20 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je delikatnie, aby nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy przemieszać dwa razy delikatnie, aby nie pokaleczyć pierogów, najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty (zależnie od wielkości pierogów i grubości ciasta) Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i okraszamy cebulą podsmażoną na złoty kolor. Ruskie pierogi gotowe!

4

Do pierogów polecamy prosty barszczyk czerwony babci Ani: https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-barszcz-czerwony-do-pierogow-ruskich-babci-ani,1938533,walek.html

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki