Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne węgierskie leczo

Tradycyjne węgierskie leczo

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 523

Dodano:

Odsłon: 251

To jednogarnkowe, sycące danie, które składa się z papryki, cebuli i pomidorów - mniej więcej w równych ilościach - duszone na smalcu. Może również zawierać dodatek mięsa lub kiełbasy.

Składniki

  • 4 papryki w różnych kolorach
  • 3-4 pomidory lub zamiennie pomidory bez skórki z puszki
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Kawałek dowolnej kiełbasy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tradycyjne węgierskie leczo

Przygotowanie

  1. Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka. Pomidory sparz i obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.

  2. W szerokim rondlu rozgrzej smalec i zeszklij cebulę. Dodaj łyżeczkę papryki w proszku, zamieszaj. Dzięki papryce tłuszcz wydobędzie głęboki smak i aromat suszonej papryki .

    Po chwili dodaj świeżą paprykę i pokrojoną w plastry kiełbasę. Następnie pomidory i rozdrobniony czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

  3. Na początku duś leczo parę minut pod przykrywką, następnie ściągnij przykrywkę, żeby odparować nadmiar płynu. Papryka powinna być miękka, ale nie rozgotowana.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń