Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos..ach ten bigos...Stary dobry znajomy..Niekoronowany król królów polskiej kuchni...Uwielbiany przez wszystkich...znany wszem i wobec na całym globie..zapach gotowanego po nocy bigosu to beztroski zapach dzieciństwa...Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy..najlepszy po kilku dniach ! jak to powiadają im starszy tym lepszy !! Ale co tu dużo gadać..do garów rebjata..roboty kupa ale uciechy bedzie na cały tydzień...poniżej znajdziecie mój przepis na wiadro bigosu dla armii głodomorów..
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 88
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3956
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 132
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 88
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3956
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 132
Składniki
Zaczynamy od namoczenia grzybów, wsypujemy je do niedużego garnka i zalać 500ml wrzacej wody. Odstawiamy na bok,możemy je gotować na malutkim ogniu, w tej samej wodzie w której się moczyły, aż będą miękkie. Nastepnie nasze grzyby osączamy i kroimy w paski. Pamietajmy aby zachować wywar z grzybów,przyda nam sie w dalszej części i podniesie walory smakowe naszego bigosu. Kapustę kiszoną należy dobrze wypłukać,( minimum raz ale jeśli jest bardzo kwaśna to kilka razy), dobrze osączyć i przełożyć do dużego garnka.Następnie zalewamy małą ilością wrzącej wody, tylko tyle, żeby woda przykryła kapustę i gotujemy do miękkości pod przykryciem tak .okolo godziny. Natomiast swiezą kapustę musimy oczyścić z zewnętrznych liści, dokladnie poszatkować i w osobnym garnku zalać małą ilością wrzącej wody,również tak, aby woda tylko pokryła kapustę. Dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości ,pół godziny powinno wystarczyć. Tak ugotowane obie kapusty odcedzamy i łączymy ze sobą w jednym garnku. Następnie dodajemy sliwki suszone oraz pokrojone grzyby wraz z wywarem oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, owoce jałowca i goździki. Czas na nasze mięsa, kroimy w równą kostkę i podsmażamy na oleju (zaczynając od wołowiny), aż uzyskają złoty kolor. Delikatnie solimy i dodajemy do garnka z kapustą. Na patelnię po smażeniu mięs wlewamy odrobinę oleju dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę z również pokrojonym w kostkę boczkiem.Smażymy przez okolo 10 minut, aż cebulka nam się ładnie zeszkli a boczek zarumieni, następnie przerzucamy calość do garnka z kapustą. Kiełbasę kroimy w półplasterki i posypujemy papryką ( może być ostra) i po usmażeniu dodajemy do bigosu. Całość podlewamy winem czerwonym ( Broń Boże białym !!).Bigos gotujemy pod przykryciem przez minimum 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie możemy dodać gotową przyprawę do bigosu ( tak..tak..to nie zbrodnia) lub nasze ulubione przyprawy,a po ugotowaniu jak lekko przestygnie przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Na koniec odstawiamy w chłodne miejsce niech się "przegryza", im dłużej postoi tym lepiej ale z autopsji wiem, że ze względu na zapach w całym domu, cała rodzina sie zlatuje i zaczyna podjadać już na wstępie. Jeśli damy radę wybronić nasze arcydzieło przed natretna watahą wygłodniałych domowników to przez kolejne 2- 3 dni dobrze jest nasz bigos zagotować i pogotować parę minut, jeśli będzie za dużo płynu to go należy odparować a całośc ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera wybornego aromatu. Nie pozostaje nic innego jak zasiadać i biesiadować. Podajemy oczywiście mega gorący !!! Wspaniale smakuje po prostu z pajdą świeżego chleba lub na obiad podany z ziemniakami.