Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Tradycyjny staropolski bigos
  • Dania główne
  • Przepis na

Tradycyjny staropolski bigos

28.09.2015 Odsłon: 45549
5.0 (77 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
lapsmak
lapsmak

Bigos..ach ten bigos...Stary dobry znajomy..Niekoronowany król królów polskiej kuchni...Uwielbiany przez wszystkich...znany wszem i wobec na całym globie..zapach gotowanego po nocy bigosu to beztroski zapach dzieciństwa...Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy..najlepszy po kilku dniach ! jak to powiadają im starszy tym lepszy !! Ale co tu dużo gadać..do garów rebjata..roboty kupa ale uciechy bedzie na cały tydzień...poniżej znajdziecie mój przepis na wiadro bigosu dla armii głodomorów..

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17753

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22553

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1704

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2214

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11767

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 90

do 60 min 60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17753

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22553

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1704

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2214

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11767

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 90

do 60 min 60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Tradycyjny staropolski bigos
Autor:
lapsmak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 1 średniej wielkości świeża biała kapusta
  • 2kg kiszonej kapusty
  • 300g łopatki wieprzowej
  • 400g karkówki
  • 300g wolowiny
  • 300g kiełbasy ( rodzaj dowolny, może być mi końcówek)
  • 150g boczku wędzonego
  • 40g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 100g suszonych, wędzonych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina ( około 150ml)
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren owocu jałowca
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 5 liści laurowych
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyzeczka kminku
  • 1 łyżka papryki słodkiej lub ostrej
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu ( opcjonalnie)
  • sól
  • olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
1

Zaczynamy od namoczenia grzybów, wsypujemy je do niedużego garnka i zalać 500ml wrzacej wody. Odstawiamy na bok,możemy je gotować na malutkim ogniu, w tej samej wodzie w której się moczyły, aż będą miękkie. Nastepnie nasze grzyby osączamy i kroimy w paski. Pamietajmy aby zachować wywar z grzybów,przyda nam sie w dalszej części i podniesie walory smakowe naszego bigosu. Kapustę kiszoną należy dobrze wypłukać,( minimum raz ale jeśli jest bardzo kwaśna to kilka razy), dobrze osączyć i przełożyć do dużego garnka.Następnie zalewamy małą ilością wrzącej wody, tylko tyle, żeby woda przykryła kapustę i gotujemy do miękkości pod przykryciem tak .okolo godziny. Natomiast swiezą kapustę musimy oczyścić z zewnętrznych liści, dokladnie poszatkować i w osobnym garnku zalać małą ilością wrzącej wody,również tak, aby woda tylko pokryła kapustę. Dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości ,pół godziny powinno wystarczyć. Tak ugotowane obie kapusty odcedzamy i łączymy ze sobą w jednym garnku. Następnie dodajemy sliwki suszone oraz pokrojone grzyby wraz z wywarem oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, owoce jałowca i goździki. Czas na nasze mięsa, kroimy w równą kostkę i podsmażamy na oleju (zaczynając od wołowiny), aż uzyskają złoty kolor. Delikatnie solimy i dodajemy do garnka z kapustą. Na patelnię po smażeniu mięs wlewamy odrobinę oleju dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę z również pokrojonym w kostkę boczkiem.Smażymy przez okolo 10 minut, aż cebulka nam się ładnie zeszkli a boczek zarumieni, następnie przerzucamy calość do garnka z kapustą. Kiełbasę kroimy w półplasterki i posypujemy papryką ( może być ostra) i po usmażeniu dodajemy do bigosu. Całość podlewamy winem czerwonym ( Broń Boże białym !!).Bigos gotujemy pod przykryciem przez minimum 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie możemy dodać gotową przyprawę do bigosu ( tak..tak..to nie zbrodnia) lub nasze ulubione przyprawy,a po ugotowaniu jak lekko przestygnie przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Na koniec odstawiamy w chłodne miejsce niech się "przegryza", im dłużej postoi tym lepiej ale z autopsji wiem, że ze względu na zapach w całym domu, cała rodzina sie zlatuje i zaczyna podjadać już na wstępie. Jeśli damy radę wybronić nasze arcydzieło przed natretna watahą wygłodniałych domowników to przez kolejne 2- 3 dni dobrze jest nasz bigos zagotować i pogotować parę minut, jeśli będzie za dużo płynu to go należy odparować a całośc ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera wybornego aromatu. Nie pozostaje nic innego jak zasiadać i biesiadować. Podajemy oczywiście mega gorący !!! Wspaniale smakuje po prostu z pajdą świeżego chleba lub na obiad podany z ziemniakami.

2

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki