Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybka zapiekanka na pęczaku z pomidorami i mozzarellą. i tymiankiem.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3922
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19881
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3019
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4210
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3922
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19881
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3019
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4210
Składniki
Pęczak opłukuję pod bieżącą wodą. Zalewam około 400 ml wody, solę i gotuję do miękkości. Cebulę obieram, kroję na piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażam ją, posypuję brązowym cukrem i chili – karmelizuję. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam krótko, zdejmuję z palnika. Paprykę oczyszczam i kroję. Podsmażam. Dodaję skarmelizowaną cebulę, zalewam białym winem i pozostawiam na małym ogniu. Cukinię kroję na półplastry, posypuję solą. Po kilku minutach dodaję do papryki. Duszę wszystko chwilę. Dodaję ugotowany pęczak. Podlewam łyżką oliwy, dodaję grana padano, przyprawiam ziołami i mieszam do połączenia.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Przekładam pęczak do naczynia żaroodpornego. Część pomidorów kroję na pół i rozrzucam po powierzchni. Rozkładam odsączoną, porwaną mozzarellę. Łyżką rozkładam śmietanę. Na wierzch układam kilka całych pomidorów. Przekładam je żółtym serem. Zapiekam 20-25 minut.