Do góry

Dania główne Przepis na:

trochę włoska zapiekanka pęczakowa

Przepis dnia 2014-07-18
trochę włoska zapiekanka pęczakowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2550

Dodano:

Odsłon: 25597

szybka zapiekanka na pęczaku z pomidorami i mozzarellą. i tymiankiem.

Składniki

  • 200 ml pęczaku
  • pół cukinii
  • papryka zielona
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • łyżka brązowego cukru
  • kulka mozzarelli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • garść /spora/ startego sera grana padano
  • 2 plastry sera żółtego /np. gouda/
  • małe opakowanie śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pęczak opłukuję pod bieżącą wodą. Zalewam około 400 ml wody, solę i gotuję do miękkości. Cebulę obieram, kroję na piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażam ją, posypuję brązowym cukrem i chili – karmelizuję. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam krótko, zdejmuję z palnika. Paprykę oczyszczam i kroję. Podsmażam. Dodaję skarmelizowaną cebulę, zalewam białym winem i pozostawiam na małym ogniu. Cukinię kroję na półplastry, posypuję solą. Po kilku minutach dodaję do papryki. Duszę wszystko chwilę. Dodaję ugotowany pęczak. Podlewam łyżką oliwy, dodaję grana padano, przyprawiam ziołami i mieszam do połączenia.

  2. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

    Przekładam pęczak do naczynia żaroodpornego. Część pomidorów kroję na pół i rozrzucam po powierzchni. Rozkładam odsączoną, porwaną mozzarellę. Łyżką rozkładam śmietanę. Na wierzch układam kilka całych pomidorów. Przekładam je żółtym serem.

    Zapiekam 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 17 lipca 2014 Pyszna! Każdy składnik w tej zapiekance ABSOLUTNIE mi pasuje! :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń