Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybka zapiekanka na pęczaku z pomidorami i mozzarellą. i tymiankiem.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12501
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5074
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 82
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12501
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5074
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 82
Składniki
Pęczak opłukuję pod bieżącą wodą. Zalewam około 400 ml wody, solę i gotuję do miękkości. Cebulę obieram, kroję na piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażam ją, posypuję brązowym cukrem i chili – karmelizuję. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam krótko, zdejmuję z palnika. Paprykę oczyszczam i kroję. Podsmażam. Dodaję skarmelizowaną cebulę, zalewam białym winem i pozostawiam na małym ogniu. Cukinię kroję na półplastry, posypuję solą. Po kilku minutach dodaję do papryki. Duszę wszystko chwilę. Dodaję ugotowany pęczak. Podlewam łyżką oliwy, dodaję grana padano, przyprawiam ziołami i mieszam do połączenia.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Przekładam pęczak do naczynia żaroodpornego. Część pomidorów kroję na pół i rozrzucam po powierzchni. Rozkładam odsączoną, porwaną mozzarellę. Łyżką rozkładam śmietanę. Na wierzch układam kilka całych pomidorów. Przekładam je żółtym serem. Zapiekam 20-25 minut.