Do góry

Dania główne Przepis na:

Trofiette z szarym sosem i mięsem mielonym

Trofiette z szarym sosem i mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2141 Ocena: 47697

Dodano:

Odsłon: 2707

Danie idealne dla osób zapracowanych. Szybki efekt smakowy gwarantowany. Makaron w tej postaci jest bardzo aromatyczny i nie sposób przestać jeść.

Składniki

  • 250 g makaronu trofiette
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • 400 ml bulionu wołowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie (kilka sztuk)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki
  • sól ,pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na niewielkiej ilości masła szklimy cebulę pokrojoną w piórka i ząbki czosnku. Zalewamy bulionem ,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 min ,studzimy.
    W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu ,odcedzamy.
    Mięso smażymy na rozgrzanej (suchej ) patelni (rozbijając widelcem ,by nie było grudek) ,oprószamy solą i pieprzem.
    Sos miksujemy ,dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie ,zagotowujemy.
    Mięso i makaron przekładamy do sosu ,podgrzewamy ,cały czas mieszając.
    Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń