Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Turecka pizza, nazywana lahmacun, to popularne danie uliczne porównywane do włoskiej pizzy. Łączy je przede wszystkim mączny placek, ale – w odróżnieniu od włoskiego specjału – w pizzy tureckiej nie ma drożdży ani ciągnącego się sera. Danie jest za to pikantne i bardzo aromatyczne. Smakuje wyśmienicie skropione sokiem z cytryny lub z dodatkiem czosnkowego dipu.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Przesiej mąkę przez sitko tak, by powstał kopczyk. Zrób w nim dołek i wlej do niego oliwę, wsyp cukier i sól. Stopniowo dolej wodę, a następnie rękoma zagnieć wszystkie składniki na ciasto o jednolitej, gładkiej konsystencji. Uformuj z niego kulę i odłóż na pół godziny owinięte w wilgotną ściereczkę.
Posiekaj drobno obraną cebulę, czosnek i ostrą papryczkę (usuń z niej nasiona, chyba, że lubisz bardzo pikantne dania). Pomidora sparz, obierz ze skórki i także pokrój dość drobno. W misce połącz warzywa z mięsem mielonym, chili w płatkach, natką pietruszki oraz koncentratem pomidorowym rozcieńczonym 2 łyżkami wody. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw do smaku sola i pieprzem.
Podziel ciasto na 4 części, formując z nich kule. Rozwałkuj każdą na oprószonej mąką stolnicy. Na uzyskanych plackach rozsmaruj cienką warstwę farszu. Tak uzyskane tureckie pizze ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10-15 minut. Przed podaniem pizzę możesz zrolować i jeść ją tak, jak turecki street food.