Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Turecka pizza, nazywana lahmacun, to popularne danie uliczne porównywane do włoskiej pizzy. Łączy je przede wszystkim mączny placek, ale – w odróżnieniu od włoskiego specjału – w pizzy tureckiej nie ma drożdży ani ciągnącego się sera. Danie jest za to pikantne i bardzo aromatyczne. Smakuje wyśmienicie skropione sokiem z cytryny lub z dodatkiem czosnkowego dipu.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 408
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 408
Składniki
Przesiej mąkę przez sitko tak, by powstał kopczyk. Zrób w nim dołek i wlej do niego oliwę, wsyp cukier i sól. Stopniowo dolej wodę, a następnie rękoma zagnieć wszystkie składniki na ciasto o jednolitej, gładkiej konsystencji. Uformuj z niego kulę i odłóż na pół godziny owinięte w wilgotną ściereczkę.
Posiekaj drobno obraną cebulę, czosnek i ostrą papryczkę (usuń z niej nasiona, chyba, że lubisz bardzo pikantne dania). Pomidora sparz, obierz ze skórki i także pokrój dość drobno. W misce połącz warzywa z mięsem mielonym, chili w płatkach, natką pietruszki oraz koncentratem pomidorowym rozcieńczonym 2 łyżkami wody. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw do smaku sola i pieprzem.
Podziel ciasto na 4 części, formując z nich kule. Rozwałkuj każdą na oprószonej mąką stolnicy. Na uzyskanych plackach rozsmaruj cienką warstwę farszu. Tak uzyskane tureckie pizze ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10-15 minut. Przed podaniem pizzę możesz zrolować i jeść ją tak, jak turecki street food.