Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Twarogowe kule to ciekawy pomysł na wegetariańskie danie, które jest połączeniem smaków słodkiego, ostrego i kwaśnego. Dzięki tej potrawie każdy przekona się do szpinaku. Lekko chrupiąca skórka posypana płatkami chili skrywa rozpływające się w ustach wnętrze.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1501
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1709
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 64
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1501
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1709
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 64
Składniki
Przygotuj farsz. Szpinak drobno posiekaj. Posyp go solą i dokładnie wetrzyj ją palcami. Odstaw liście na sitku przez ok. 20 minut.
Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż ją do zeszklenia. Dodaj ją do szpinaku i przemieszaj.
Do farszu dodaj wszystkie pozostałe składniki i całość bardzo dobrze wymieszaj. Odstaw ją na kolejne 15 minut.
Przygotuj kule. Ser zagnieć z jajkami i pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Bierz po garści masy i uformuj z niej kulkę. Trzymając ją w dłoni, zrób dość duże wgłębienie i umieść w środku po 1-2 łyżki farszu. Dobrze dociśnij całość i zalep farsz twarogiem. Kilka razy jeszcze zroluj kulkę, by nie rozwaliła się w trakcie gotowania.
Powtórz czynności do wykończenia składników.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzucaj twarogowe kule na wrzątek i gotuj przez ok. 20 minut, aż będą miękkie.
Kule wyjmij łyżką cedzakową i odkładaj do naczynia żaroodpornego.
Przygotuj okrasę. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj płatki chili i paprykę. Podsmażaj wszystko przez 1-2 minuty, aż całość zgęstnieje i zacznie delikatnie bulgotać.
Żółtka jajek rozbełtaj. Posmaruj nimi całą powierzchnię kulek. Posyp je przygotowaną okrasą z papryki. Wstaw całość do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut.
Twarogowe kule podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, posypane siekaną natką pietruszki. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 3 dni.