Do góry

Dania główne Przepis na:

Tymiankowo - kokosowy łosoś z czerwonym puree

Tymiankowo - kokosowy łosoś z czerwonym puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24823

Dodano:

Odsłon: 642

Propozycja na smaczne, zdrowe i pożywne danie w kolorach pomarańczy i czerwieni. Delikatny, smażony filet z łososia z aromatycznym tymiankiem i nutą oleju kokosowego tłoczonego na zimno w towarzystwie puree ziemniaczano - pomidorowego. Do kompletu proponuję pieczone buraczki :)

Składniki

  • CZERWONE PUREE
  • ziemniaki
  • przecier pomidorowy
  • 1 ząbek czosnku
  • siekana natka pietruszki
  • czarny pieprz
  • sól do smaku
  • SMAŻONA RYBA
  • filet z łososia
  • czarny pieprz
  • tymianek
  • sól
  • olej kokosowy (tłoczony na zimno)
  • + PIECZONE BURACZKI
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z łososia odcinamy skórę, myjemy go i osuszamy na ręczniku papierowym.

    Rybę oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Odstawiamy na chwilę.

  2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła.

    Ugotowane ziemniaki tłuczemy i dodajemy do nich przecier pomidorowy w ilości odpowiedniej do wytworzenia kremowej, niezbyt rzadkiej konsystencji.
    Do ziemniaków dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i około 2 łyżek siekanej natki pietruszki - dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Łososia smażymy na rozgrzanym, pachnącym oleju kokosowym przez około 2 do 3 minut z każdej strony ( wtedy łosoś będzie bardzo delikatny i soczysty).

    Całość podajemy z pieczonymi buraczkami (u mnie wcześniej przygotowanymi - ze słoiczka).

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 26 października 2014 Bardzo lubie łososia ale jeszcze tak przyrzadzonego nie jadlam,super:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 października 2014 Coś pysznego danie i jakie pomysłowe z ziemniakami z przecierem,no masz talent,nie da się ukryć:)
pozdrawiam:)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 października 2014 Coś wspaniałego Kasiu :-). Danie pyszne i kolorowe :-). Łosoś jest moją ulubioną rybą, a w tej wersji z dodatkiem tymianku musi być niezwykle aromatyczny i pyszny :-), a puree ziemniaczane z tymi dodatkami, które zastosowałaś, po pierwsze wygląda niesamowicie :-), a po drugie myślę, że ma bardzo ciekawy smak i aromat :-). Gratuluję pomysłu na wspaniałe danie :-). Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń