Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie trzeba jechać do Tyrolu, aby poznać smak fantastycznych tyrolskich klusek z kurkami. Wystarczy trochę czerstwego chleba i mały koszyk leśnych grzybów, by stworzyć genialne danie. Smak potrawy podkreśla odrobina świeżo posiekanej natki pietruszki. Danie podawaj samodzielnie lub w towarzystwie sztuki pieczonego mięsa.
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 395
Klasyczny przepis na tradycyjne rolady wołowe, to danie, które kochamy wszysc...
Odsłon: 86
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 161
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 395
Klasyczny przepis na tradycyjne rolady wołowe, to danie, które kochamy wszysc...
Odsłon: 86
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 161
Składniki
Przystąp do przygotowania grzybowego sosu. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Kurki oczyść i odłóż. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć cebulkę i podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj kurki i duś przez ok. 15 minut. Wymieszaj mąkę z wodą, aby nie było grudek i wlej do grzybowego sosu, wymieszaj. Po czym wlej śmietanę, dopraw solą oraz czarnym pieprzem i zagotuj sos. Następnie wyłącz palnik i odstaw patelnię na bok.
Przygotuj kluski. Obierz i drobno posiekaj cebulkę, a chleb pokrój w kostkę. Możesz użyć czerstwego pieczywa. Na patelni rozgrzej masło i krótko przesmaż cebulę, żeby stałą się błyszcząca. Po czym wlej mleko na patelnię, wymieszaj i podgrzej. Do miski włóż pokrojony chleb i zalej mieszanką mleczno-cebulową. Wbij jajka, dopraw solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz zrobić to rękami, w podobny sposób jak wyrabia się mięso na kotlety. Odstaw miskę z chlebowo-mleczną masą na ok. 30 minut, aby pieczywo dobrze namiękło.
Z przygotowanej masy nabieraj porcje łyżką i wilgotnymi dłońmi formuj kule. Gotuj kluski w parowarze przez ok. 20 minut lub w lekko osolonym wrzątku przez 15-20 minut. Następnie wyławiaj łyżką cedzakową na talerz.
Gotowe kluski przekładaj na talerze, polej grzybowym sosem i posyp posiekaną natką pietruszki. Tyrolskie kluski z kurkami podawaj samodzielnie lub w towarzystwie dań typowo mięsnych lub rybnych.