Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spodziewasz się nagle gości, a w domu nie ma ani grama słodkości? Nasze ciasto przygotujesz błyskawicznie, a na dodatek ze składników, które w większości zawsze znajdziesz w kuchni.
Tortownica o średnicy 20-24 cm
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1836
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1836
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 74
Składniki
Jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Cytrynę wyszoruj szczoteczką, a następnie sparz wrzątkiem. Wyciśnij z niej cały sok. Zetrzyj też z niej całą skórkę. Sok połącz ze skórką.
Do misy miksera wbij jajka i wsyp cukier. Ubijaj wszystko razem na wysokich obrotach przez kilka minut, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania powinna powstać puszysta i jasna masa. Następnie do masy powoli wlewaj olej. Puch ubijaj na średnich obrotach. Pod koniec zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj jogurt naturalny, a także sok z cytryny ze skórką. Po chwili wyłącz mikser.
Do miski wsyp mieszankę suchych składników, czyli mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia. Całość powoli wymieszaj i połącz z mokrymi składnikami. W międzyczasie dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boki tortownicy delikatnie wysmaruj olejem roślinnym i obsyp lekko bułką tartą. Gotowe do pieczenia ciasto przełóż do formy.
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz około 50-60 minut. Po około 45 minutach możesz sprawdzić ciasto patyczkiem, czy jest już gotowe. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy, a po chwili możesz już wyjąć gotowe ciasto z pieca. Pozostaw do wystudzenia.