Do góry

Dania główne Przepis na:

Uda pieczone w orientalnych przyprawach

Uda pieczone w orientalnych przyprawach

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1397

Dodano:

Odsłon: 136

Delikatne mięso samo odchodzi od kości, jest aromatyczne i lekko pikantne. Idealne z frytkami, ryżem lub smażonym makaronem.

Składniki

  • Udka z kurczaka - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - 5 kulek
  • Czosnek suszony - 4 plasterki
  • Cebula suszona - 1 łyżeczka
  • Habanero suszone (opcjonalnie) - odrobina
  • Kolendra mielona- 1/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz mielony - 1/4 łyżeczki
  • Sok z cytryny lub limonki - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania gotowej potrawy
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziele angielskie, czosnek, cebulę i habanero (jeśli jest w kawałkach) ucieramy w moździerzu. Dodajemy resztę przypraw, sos sojowy, olej i sok z cytryny i mieszamy.

    Marynatą nacieramy udka i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

    Pieczemy w 180 stopniach w zamkniętym naczyniu żaroodpornym 1 godzinę. Jeśli będą się za bardzo przypiekać z góry można przykryć pergaminem.

    Dzięki marynacie udka pozostają soczyste.

    Przed podaniem można posypujemy sezamem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń