Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone udka z kurczaka to szybki i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Korzystając z tego że pracuję za oceanem poświęcam nieco czasu na szukanie i odtwarzanie ciekawych, ale prostych regionalnych przepisów.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 108
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4789
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 103
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 108
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4789
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 103
Składniki
Mięso myję i osuszam. Nie mam naczynia żaroodpornego, ale na szczęście w USA w każdym markrecie jest szeroki wybór tacek aluminiowych których używam jako zamiennika w/w naczynia. Kurczaka układam i nakłądam na niego pokrojony wcześniej w plasterki czosnek.
Mieszam z olejem wszystkie przyprawy i oblewam powstałą marynatą kurczaka. Na górę układam paski boczku - bardzo ważne aby plastry były cienkie, około 4mm. Nie dodaję soli, przyprawy same z siebie mają jej już odpowiednią ilość, dolewam 3/4 szklanki wody. Całość zakrywam " wieczkiem " i odkładam do lodówki na 24h.
Piekarnik rozgrzewam do 425 stopni F ( 218,3 stopni C ) , w foli która służy za pokrywkę robię końcem noża małe dziurki. Całość trzymam w piekarniku dwie godziny co jakiś czas sprawdzając czy ilość sosu nie wyparowała, można ewentualnie podlać wodą. Po tym czasie zdejmuję górną warstwę folii i trzymam w piekarniku jeszcze pół godziny zmniejszając temperaturę do około 350 stopni F aby boczek się zarumienił.
Podawać z ulubionymi dodatkami, bardzo polecam w połączeniu z frytkami i świeżą Pico de gallo.