Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis znalazłam w jednej z gazet wnętrzarskich. Trochę obawiałam się dodatku lawendy do mięsa, ale zupełnie niepotrzebnie. Lekko przepis zmodyfikowałam, coś tam dodałam od siebie i tak oto wyszły przepyszne, lekkie udka. W sam raz na letni obiad pod chmurką.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 146
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 146
Składniki
Udka myję i osuszam ręcznikiem papierowym a następnie nacieram solą. Pozostałe składniki łączę ze sobą i mieszam aż utworzą jednorodną konsystencję. Udka wkładam do żaroodpornego naczynia, zalewam marynatą i wstawiam do lodówki na ok.3 godziny. W tym czasie 2-3 razy obracam je w marynacie.
Zamarynowane udka piekę w piekarniku nastawionym na 180 stopni z termoobiegiem, przykryte folią aluminiową. Po pół godzinie zdejmuję folię, obracam udka i piekę jeszcze jakieś 15-20 minut aż będą miękkie.
3. Podałam je z ryżem jaśminowym i z sałatą masłową z pomidorami. Smacznego!