Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka z lawendą i limonką

Udka kurczaka z lawendą i limonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 789

Dodano:

Odsłon: 391

Ten przepis znalazłam w jednej z gazet wnętrzarskich. Trochę obawiałam się dodatku lawendy do mięsa, ale zupełnie niepotrzebnie. Lekko przepis zmodyfikowałam, coś tam dodałam od siebie i tak oto wyszły przepyszne, lekkie udka. W sam raz na letni obiad pod chmurką.

Składniki

  • 6 udek kurczaka (pałki)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • Skórka otarta i sok wyciśnięty z jednej limonki
  • ok.1,5 łyżeczki rozdrobnionych kwiatów lawendy
  • Kilka drobno posiekanych igieł rozmarynu
  • Sól
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Udka kurczaka z lawendą i limonką

Przygotowanie

  1. Udka myję i osuszam ręcznikiem papierowym a następnie nacieram solą. Pozostałe składniki łączę ze sobą i mieszam aż utworzą jednorodną konsystencję. Udka wkładam do żaroodpornego naczynia, zalewam marynatą i wstawiam do lodówki na ok.3 godziny. W tym czasie 2-3 razy obracam je w marynacie.

  2. Zamarynowane udka piekę w piekarniku nastawionym na 180 stopni z termoobiegiem, przykryte folią aluminiową. Po pół godzinie zdejmuję folię, obracam udka i piekę jeszcze jakieś 15-20 minut aż będą miękkie.

  3. 3. Podałam je z ryżem jaśminowym i z sałatą masłową z pomidorami.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń