Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary polski przepis na aromatyczne udka kurczaka pieczone z dodatkiem kiszonej kapusty. Tylko kilka tanich, łatwo dostępnych składników! Szybko i smacznie!
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Wypłukaną i odsączoną kapustę siekamy. Namoczone śliwki kroimy w paseczki.
Pokrojone składniki przekładamy do miski, dodajemy keczup i dokładnie mieszamy.
Do miseczki dodajemy łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę papryki wędzonej, łyżeczkę czosnku w proszku oraz szczyptę kurkumy. Mieszamy.
Uda kurczaka nacieramy przygotowaną przyprawą i odstawiamy na pół godziny.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowaną kapustę i dodajemy wodę. Na wierzchu układamy kawałki mięsa.
Potrawę pieczemy pod przykryciem przez czterdzieści minut w 180 stopniach z termoobiegiem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy mięso jeszcze 20 minut aż skórka się zarumieni. Smacznego.