Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na niedzielnego kurczaka inaczej, czyli pieczone udka (mogą być też same podudzia lub pałki) z batatami i dynią. To danie nie jest pracochłonne, a pyszne! Cud, miód i orzeszki :) P.S. Zamiast batatów można użyć zwykłych ziemniaków :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 228
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2728
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 876
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1630
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14377
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 228
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2728
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 876
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1630
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14377
Składniki
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Sól, pieprz, rozmaryn, przyprawę curry i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z olejem i tak powstałą mieszaniną dokładnie smarujemy kurczaka - również pod skórką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Bataty obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Dybię obieramy i kroimy w kostkę.
Bataty i dynię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawą curry i rozmarynem, dodajemy trochę oleju. Całość mieszamy razem. Na wierch wykładamy zamarynowanego kurczaka. Na każdy kawałek kurczaka układamy trochę masła. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200◦C na 50-60 minut. Smacznego! :)