Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na niedzielnego kurczaka inaczej, czyli pieczone udka (mogą być też same podudzia lub pałki) z batatami i dynią. To danie nie jest pracochłonne, a pyszne! Cud, miód i orzeszki :) P.S. Zamiast batatów można użyć zwykłych ziemniaków :)
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2162
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12317
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2162
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12317
Składniki
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Sól, pieprz, rozmaryn, przyprawę curry i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z olejem i tak powstałą mieszaniną dokładnie smarujemy kurczaka - również pod skórką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Bataty obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Dybię obieramy i kroimy w kostkę.
Bataty i dynię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawą curry i rozmarynem, dodajemy trochę oleju. Całość mieszamy razem. Na wierch wykładamy zamarynowanego kurczaka. Na każdy kawałek kurczaka układamy trochę masła. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200◦C na 50-60 minut. Smacznego! :)