Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na niedzielnego kurczaka inaczej, czyli pieczone udka (mogą być też same podudzia lub pałki) z batatami i dynią. To danie nie jest pracochłonne, a pyszne! Cud, miód i orzeszki :) P.S. Zamiast batatów można użyć zwykłych ziemniaków :)
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 284
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6678
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241273
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2420
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 410
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 284
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6678
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241273
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2420
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 410
Składniki
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Sól, pieprz, rozmaryn, przyprawę curry i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z olejem i tak powstałą mieszaniną dokładnie smarujemy kurczaka - również pod skórką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Bataty obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Dybię obieramy i kroimy w kostkę.
Bataty i dynię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawą curry i rozmarynem, dodajemy trochę oleju. Całość mieszamy razem. Na wierch wykładamy zamarynowanego kurczaka. Na każdy kawałek kurczaka układamy trochę masła. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200◦C na 50-60 minut. Smacznego! :)