Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z airfryera marynowane w ketchupie i jogurcie greckim z przyprawami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Chrupiąca skórka i delikatne, soczyste mięso zapadną w pamięć wszystkim. Są tak proste i szybkie w przygotowaniu, że świetnie sprawdzą się na obiadokolację w tygodniu, kiedy nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie. Brak dodatku tłuszczu sprawia, że całość jest też zdrowa dla serca i niskokaloryczna.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 37
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 535
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1260
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 284
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 37
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 535
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1260
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 284
Składniki
Wymieszaj jogurt grecki z ketchupem i przyprawami, do uzyskania jednolitej marynaty.
Udka z kurczaka umyj i wysusz dobrze papierowym ręcznikiem. Włóż je do miski i zalej marynatą. Dobrze wymieszaj, do całkowitego pokrycia.
Wstaw miskę do lodówki na 0,5-3 godziny.
Frytkownicę powietrzną rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Włóż kurczaka do koszyka, upewniając się, że go nie przepełniasz. Między kolejnymi udkami musi pozostać trochę miejsca. W razie potrzeby smaż mięso partiami.
Smaż udka z kurczaka przez 30 minut, obracając je po 15 minutach. Użyj termometru do mięsa – jest ono gotowe, kiedy osiągnie temperaturę wewnętrzną 75 st. Celsjusza.
Udka z airfryera podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki.
Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. Zużyj w ciągu 3 dni.