Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kaczki

Udka z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 51

Sprawdzony przepis na "Udka z kaczki"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka umyj i osusz. Sok z połowy cytryny wymieszaj z łyżką majeranku, ząbkami czosnku roztartymi ze szczyptą soli, tymianku i pieprzu. Natrzyj kaczkę. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

  2. Jabłka umyj i osusz. Pokrój w ósemki, po czym wytnij gniazda nasienne. Skrop pozostałym sokiem z cytryny oraz calvadosem. Posyp skórką otartą z cytryny, cukrem i tymiankiem.

  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Umaż udka na dużym ogniu.

  4. Żaroodporną formę wysmaruj łyżką masła. Na dnie ułóż obsmażone mięso. Obłóż cząstkami jabłek. Podlej bulionem, posyp wiórkami masła. Formę przykryj folią aluminiową.

  5. Piecz 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń