Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka z kolendrą i sezamem w sojowo-miodowej marynacie"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 124
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 111
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 124
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 111
Składniki
Sposób przyrządzenia: Udka umyj i osusz. W głębokiej patelni z grubym dnem rozpuść masło, dolej sos sojowy i doprowadź do wrzenia. Następnie wlej miód i dokładnie wymieszaj. Zredukuj ogień do minimum.
Do tej mieszaniny włóż udka, przykryj patelnię przykrywką i duś do miękkości (ok. 35 min), kilkakrotnie obracając udka.
Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę, żeby sos odparował, a na powierzchni udek wytworzyła się skarmelizowana skorupka. Gorące udka posyp ziarnem sezamowym (pięknie się przykleją).
Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko wymieszanym z listkami kolendry i plastrami lub ósemkami sparzonej cytryny i pomidorów.
45 minut • Porcja 295 kcal • Koszt porcji ok. 3,20 zł • Przepis dla 4 osóbŹródło: Kobieta i życie