Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się testowane dotychczas przepisy na obiady, nasz pomysł na udka z kurczaka inaczej to doskonała propozycja dla ciebie. Jest wyjątkowo prosty i szybki, dlatego idealnie sprawdzi się w roli posiłku w tygodniu, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. W końcu większość pracy wykonuje w tym przypadku za ciebie piekarnik. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne i delikatne, dlatego jesteśmy pewni, że będziecie do niego często powracać.
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 261
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6641
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241044
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2397
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 399
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 261
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6641
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241044
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2397
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 399
Składniki
Najpierw zamarynuj udka z kurczaka. Połącz w miseczce oliwę, sok z cytryny, paprykę słodką i paprykę wędzoną w proszku. Dodaj rozmaryn. Każdy kawałek mięsa posól i popieprz z obydwóch stron. Następnie nasmaruj marynatą. Odstaw udka do lodówki na minimum godzinę, aby były bardziej aromatyczne.
Teraz pokrój papryki w paski. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego. Podlej delikatnie olejem lub oliwą.
Ułóż udka, jedno obok drugiego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 40 minut pod przykryciem. Co jakiś czas podlewaj je wytopionym tłuszczem z ziołami. Po tym czasie odkryj naczynie żaroodporne i zostaw jeszcze na 10-15 minut.