Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się testowane dotychczas przepisy na obiady, nasz pomysł na udka z kurczaka inaczej to doskonała propozycja dla ciebie. Jest wyjątkowo prosty i szybki, dlatego idealnie sprawdzi się w roli posiłku w tygodniu, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. W końcu większość pracy wykonuje w tym przypadku za ciebie piekarnik. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne i delikatne, dlatego jesteśmy pewni, że będziecie do niego często powracać.
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 677
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1034
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 215
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2753
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 677
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1034
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 215
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2753
Składniki
Najpierw zamarynuj udka z kurczaka. Połącz w miseczce oliwę, sok z cytryny, paprykę słodką i paprykę wędzoną w proszku. Dodaj rozmaryn. Każdy kawałek mięsa posól i popieprz z obydwóch stron. Następnie nasmaruj marynatą. Odstaw udka do lodówki na minimum godzinę, aby były bardziej aromatyczne.
Teraz pokrój papryki w paski. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego. Podlej delikatnie olejem lub oliwą.
Ułóż udka, jedno obok drugiego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 40 minut pod przykryciem. Co jakiś czas podlewaj je wytopionym tłuszczem z ziołami. Po tym czasie odkryj naczynie żaroodporne i zostaw jeszcze na 10-15 minut.