Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z kurczaka nadziewane farszem z opieniek i pory są aromatyczne i bardzo smaczne. Warto je przygotować.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22671
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15021
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44981
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 772
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22671
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15021
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44981
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 674
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 772
Składniki
Umyte udka osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć kości pozostawiając pałkę z kością. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, przykryć i pozostawić na kilkanaście minut w chłodnym miejscu. Opieńki blanszować w osolonej wodzie, osączyć, pokroić.
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojony por i opieńki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić, wymieszać z tartym serem.
Tak przygotowanym farszem napełnić udka.
Spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć mieloną papryką, skropić oliwą, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika.
Piec około 40-50 minut polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Przed podaniem z mięsa usunąć wykałaczki.